Beseda s ochranářem Prachovských skal

Publikováno 12.06.2024 13:34 Odbočka Jičín


Obrázek

Ve středu 5. června se ve velké zasedací místnosti Městského úřadu v Jičíně konala beseda s ochranářem Prachovských skal, panem Milošem Zemanem. Pan Zeman nám povyprávěl něco z historie tohoto území a vývoji vlastnictví oblasti Prachovských skal. Po Valdštejnově smrti v roce 1634 získal Velišské panství Jindřich hrabě Schlik a Velíšské panství se stává součástí majetku tohoto významného rodu. Součástí majetku rodu Schliků jsou Prachovské skály i v současnosti.

Dozvěděli jsme se, čím vším mnozí návštěvníci Prachovským skalám škodí a jak je důležité tuto oblast a její přírodu chránit. Často se tu objevují věžičky postavené z kamenů, které ale ničí domov hmyzu, co se pod kameny ukrývá. Lidé také s oblibou „podepírají“ skály různými klacíky, vyškrabují do nich nápisy a v poslední době se začaly na skalách objevovat dokonce grafiti, které skály nenávratně poničí.

Ve velké oblibě je tato oblast také u horolezců. Někteří se chovají ohleduplně, jiní zase na přírodu skalního města moc nedbají. V současnosti se plánuje také otevření nové naučné stezky. Stezka by měla být přístupná i lidem s pohybovým omezením a handicapovaným lidem. Na stezce má být vybudováno několik informačních tabulek, které by v budoucnu měly být doplněny i o informace v Braillově písmu.

Na závěr besedy byl prostor i pro dotazy našich členů, kterých bylo opravdu dost. Někteří by rádi v budoucnu Prachovské skály navštívili a to právě díky snadnějšímu přístupu pro návštěvníky s pohybovým omezením.


Obrázky