Dny umění nevidomých - Výstava fotografií Lubomíra Pavelčáka ve Třinci

Publikováno 13.06.2024 16:40 Šváb Radek


Obrázek
Začíná: 20.06.2024
Končí: 09.09.2024
Kde: Knihovna Třinec, Lidická 541, Třinec (v prostorách Café Maroszek)

Zveme Vás na výstavu fotografií Lubomíra Pavelčáka s názvem "Nevidět neznamená nevnímat", která se koná v rámci 30. ročníku festivalu Dny umění nevidomých. 

Říká si Lichoočko a fotoaparát má jako druhé oko, kterým vidí svět

Představte si, že svět vidíte velmi rozmazaně, vnímáte jen stíny, světla a siluety, ale přesto dokážete vyfotit krásné, pestré a zajímavé fotografie. Nevěříte? Ano, k umění s fotoaparátem patří dobrý zrak, ale Lubomír Pavelčák, který si přezdívá Lichoočko, se tomuto pravidlu naprosto vymyká. Proč Lichoočko, protože trpí poruchou zraku, na jedno oko je slepý a místo skutečného oka má akrylátovou protetiku, a tím druhým sotva vidí. Konkrétněji trpí krátkozrakostí, myopii, což je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají už před sítnicí, a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Vidí už jen na jedno oko a to opravdu velmi rozmazaně. Fotoaparát mu složí jako jeho druhé oko. Na svět se totiž dá dívat i jinýma očima, než těma, které má každý z nás. Lubomír je toho důkazem…

Více o Lubomíru Pavelčákovi na www.lichoocko.cz

Záštitu nad festivalem Dny umění nevidomých v Moravskoslezském kraji převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo.

Výstava se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje a Café Maroszek.