Exkurze v muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí

Publikováno 12.04.2024 08:45 Odbočka Třinec


Obrázek

Svou cestu za poznáním jsme začali v Muzeu řeznictví, které založil majitel rodinné firmy MP Krásno Karel Pilčík a pro veřejnost jej zpřístupnil 10.9.2015.

Byl to pro nás zážitek plný vůní nejen skvělých uzenin, které jsme měli možnost ochutnat, ale také historie i současnosti tohoto velmi váženého řeznického řemesla. Se zaujetím jsme shlédli filmovou projekci a poté nás velmi milé průvodkyně provedly expozicí, kde jsme si mohli prohlédnout spoustu náčiní, strojů a různých pomůcek, jež sloužily a mnohdy ještě slouží ke zpracování masných výrobků. Nevidomí účastníci ocenili, že si mohli některé exponáty prohlídnout hapticky. Někteří z nás neodolali a nakoupili si v místním řeznictví H+H voňavé výrobky domů.

K dalšímu řemeslnému centru, které jsme chtěli navštívit patří beze sporu Moravská gobelínová manufaktura. Obdivovali jsme zde zručnost, pečlivost a mravenčí práci zdejších tkadlen, vazaček a restaurátorek. Pod jejich rukami vznikala nádherná díla v podobě gobelínů a koberců. S údivem jsme sledovali práci restaurátorek, jež se podílely na záchraně historických gobelínů pro další generace. Byli jsme svědky " koncertu pro dvě ruce " při provádění tkalcovského řemesla, umění a textilního designu.

Přivítali jsme také možnost občerstvit se v místní malé kavárničce.  Měli jsme také možnost prohlédnout si samotné město Valašské Meziříčí. Je velmi krásné, upravené, plné květin, milých a vstřícných lidí.  Rozhodně se sem opět rádi vrátíme.


Obrázky