Jak jsme navštívili Centrum současného umění EPO1 v Trutnově

Publikováno 20.05.2024 14:40 Odbočka Náchod


Obrázek

Výlet do Trutnova 14. 5. 2024

Společná akce oblastních odboček SONS Trutnov a Náchod

Již podruhé jsme využili pozvání členů OO SONS Trutnov a navštívili výstavu moderního umění v bývalé elektrárně v Poříčí. Tato tepelná elektrárna má více jak stoletou historii. Bývala největší ve východních Čechách. Zakladatel a jednatel firmy Rudolf Kasper společně se svou ženou Renatou se rozhodl objekt bývalé elektrárny revitalizovat a tak vzniklo Centrum současného umění EPO1. Současná výstava Jízda je dosud nejrozsáhlejší přehlídka, jaká kdy byla fenoménu kol a cyklistiky věnována. Zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací.  Výstavní plochu bývalé elektrárny činí 3 400 metrů čtverečních.

Již před budovou je řada vystavených prací, z nichž nás nejvíce zaujal mohutný žralok z plechu.

V turbínové hale jsou vystavena monumentální díla sochařů a sochařek. Další část výstavy jsou obrazy. Díky velikosti většiny z nich jsme si i my se zrakovým handicapem přišli na své. Nejvíce nás zde zaujal obraz Cyklista vezoucí meloun.

Nejstarší a dá se říci nejvýznamnější prací výstavy je Šlapadlo Karla Nepraše.

Toto umění je pro nás starší generaci málo pochopitelné až podivné a žádá si pro pochopení hodně fantazie. Správně to řekla naše průvodkyně Marcela Kunová: Umění má na diváky působit. Ať kladně či záporně. Od toho je to umění.

Je vidět, že o výstavu je zájem. Již první rok její prezentace navštívilo objekt 10 tisíc návštěvníků a vystavuje tu 140 umělců. Hlavní myšlenkou EPO1 je podpořit mladé umělce, a proto jim přejeme hodně diváků.

Náš výlet v krásném městě Krkonoš skončil tradičně u dobrého oběda v Restauraci Jednička. Zde jsme se rozloučili s přáteli i s Trutnovem. Děkujeme pracovnici SONS paní Adrianě Teplé za pěkně prožitý den a těšíme se na další setkání.

Zapsala Mgr. Běla Hejzlarová, členka SONS Náchod


Obrázky