Jak jsme navštívili smažírnu ryb a lázně v Kudowa Zdrój

Publikováno 20.06.2024 12:26 Odbočka Náchod


Obrázek

Společný výlet odboček Náchod, Trutnov a Vrchlabí.

Již potřetí jsme se vydali do polských lázní za poznáním města, ale hlavním cílem byla smažírna tyb. První cesta vedla ke známému místu s příjemným posezením v altáncích okolo rybníčku plného pstruhů. Kdo chtěl, mohl si ulovit oběd sám. Většina však přenechala lov i přípravu odborníkům.

Druhá část odpoledne patřila návštěvě lázní Kudowa-Zdrój , které leží na začátku Kladské kotliny, v níž propadem zemských desek vznikla řada léčivých vřídel. V roce 1742 za vlády Marie Terezie bylo území postoupeno Prusku a stalo se tak později součástí německého císařství. Po druhé světové válce Kladsko připadlo Polsku.

Největší rozkvět lázní nastává koncem 19. století. V Kudowě mimo jiné pobýval básník Johann Wolfgang Goethe, pruský král Fridrich Vilém III., mezi hosty patřil i Winston Churchill, Alois Jirásek, Josef Václav Sládek a František Xaver Šalda.

Dnes se tu léčí onemocnění srdce, poruchy zažívání i činnost štítné žlázy. Léčivé prameny vyvěrají ze vřídla v podobě liliového květu uprostřed parku.

Příjemně jsme se v tomto krásném parku osvěžili, popovídali u kávy a zmrzliny a po kouzelně prožitém dnu rozjeli do svých domovů.

Poznali jsme zase nové přátele, protože se našeho výletu zúčastnilo 36 zájemců. S jejich vedoucími z Vrchlabí Karolínou Dvořákovou, z Trutnova Adrianou Teplou a z Náchoda Alešem Podlešákem. Děkujeme jim za pečlivou přípravu zájezdu a hlavně za bezproblémové zajištění dopravy autobusem. Cestování běžným linkovým spojem by bylo pro tolik účastníků náročné. Na červnový den v Polsku budeme rádi vzpomínat a těšíme se na další setkání s přáteli. Vždyť v každém místě naší vlasti objevíme mnoho krásného a zajímavého.

mgr. Běla Hejzlarová,

členka SONS Náchod


Obrázky