Jak jsme v Jaroměři navštívili Městské muzeum

Publikováno 29.07.2024 10:27 Odbočka Náchod


Obrázek

Zrakově postižení z Náchoda navštívili komentovanou prohlídku v Městském muzeu Jaroměř 11. 7. 2024

V tomto muzeu je instalována stálá expozice zboží A. Wenke a syn. Je zde i podrobná historie celého rodu majitelů. Firma vznikla v roce 1872 a zabývala se výrobou mušlového zboží, později prodejem galanterie, obuvi a domácích potřeb. Po tři generace až do roku 1938 tato firma prosperovala. Tehdy svou činnost ukončila. Od roku 1947 zde sídlí městské muzeum.

Budova firmy byla postavena v letech 1910-1911. Na tehdejší dobu to byl unikátní obchodní dům a pro povznesení města Jaroměře znamenal mnoho. Tato stavba nese prvky kubismu a funkcionalismu. Náš přední architekt Josef Gočár tak na základě projektu jaroměřského rodáka Josefa Máši splnil požadavky majitele firmy. Zavěšené prosklené průčelí budovy je nejstarší v Evropě.

Zajímavý je i výtah z roku 1911.  Ten nás vyvezl do prvního poschodí na výstavu Egypt také věnovanou jaroměřskému rodáku Dr. Břetislavu Vachalovi, bývalému řediteli Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy. Výstavou nás provázela Mgr. Martina Vítková. Především se věnovala nevidomým návštěvníkům. Používala zajímavých metod a pomůcek, aby zrakově postižení mohli co nejvíce využít k poznání sluch a hmat. Za naši organizaci jí velmi děkujeme.

Letní výlet do Jaroměře se vydařil. Poznali jsme mnoho nového a nechybělo ani tradiční zakončení v restauraci Corrado.

Těšíme se na další setkání v letních a podzimních dnech.

Za členy SONS Náchod zapsala Mgr. Běla Hejzlarová 


Obrázky