Jarní procházka Českým Těšínem a návštěva muzea Těšínska

Publikováno 22.03.2024 08:32 Odbočka Třinec


Obrázek

Místem našeho setkání bylo vlakové nádraží Třinec – centrum. Sešla se nás jen malá skupinka, ale i tak jsme byli dobře naladěni a plní očekávání. Jak už to bývá, mnohokrát jsme navštívili Těšín za účelem výhodných nákupů. Tentokrát jsme si jeli pro zážitky spojené s historií …

Hned před vstupem na ulici Hlavní, jsme byli upozorněni na důležitou část městské historie v podobě tramvajových kolejí, jež upozorňují na dobu, kdy tudy projížděla tramvaj (1911- 1921).  Byla svou délkou 1,8 km nejkratší tramvajovou tratí v Rakousku – Uhersku a spojovala vlakové nádraží s Horním náměstím. V tomto úseku bylo celkem jedenáct zastávek.

Naší první zastávkou ovšem bylo Těšínské muzeum. Shlédli jsme jak stálou expozici, jež je věnována historii Těšínského Slezska a životu v něm. Také jsme se vrátili ve vzpomínkách na do svého dětství. Doprovodná výstava totiž byla věnována domečkům pro panenky.

Stálá expozice je rozdělena do jednotlivých pater budovy. Mohli jsme nahlédnout do jednotlivých období vývoje fauny i flóry, nerostných surovin, jež daly směr vývoji v průběhu doby a jež formovaly zdejší život obyvatel. Tato oblast je velmi bohatá na vykopávky, které jsou němými svědky života našich předků, žijících na tomto území. Na památku nám paní průvodkyně udělala společné foto.

Po prohlídce muzea, jsme pokračovali po Hlavní ulici až k mostu Přátelství, který vede přes řeku Olši. Ta tvoří hranici mezi českou a polskou částí města Těšín. Na polské straně je umístěna replika historické tramvaje. My jsme se vydali na procházku kolem břehu řeky Olše na české straně.  Unaveni a plni úžasných zážitků, jsme se rozhodli, že nastal čas odpočinku a mlsání. Zavítali jsme do malé útulné cukrárny. Při výborné kávě a vynikajících zákuscích jsme si vyměňovali postřehy, které nás během prohlídky Muzea, nebo procházkou městem, zaujaly.

Spokojeni a unaveni jsme opět vlakem zamířili k domovům.

Pro Třinecké OČKO: Marie Miziová


Obrázky