Jihočeské krajské kolo soutěže v psaní a čtení bodového písma

Publikováno 31.05.2024 09:51 Odbočka Tábor


Obrázek

Jednou za dva roky se koná soutěž ve čtení a psaní bodového písma vč. psaní na klávesnici QWERTY. Stejně, jako minule, padla letos volba pořadatele krajského kola na naši odbočku Tábor. Celkem se sešlo 5 soutěžících – 4 domácí a 1 host, až z daleké Horní Plané, 2 fanoušci a na regulérnost soutěže dohlížel Jiří Reichl, Antonín Vraný a naše vedoucí odbočky Hanka. A jak vlastně taková soutěž probíhá? No jednoduše. Ráno jsme se všichni sešli v naší klubovně, uvařili si kávu a k ní se zakousli do buchty od fanynky Růženky. Pak jsme se telefonicky spojili s Emilkou, aby nám před zahájením soutěže předala cenné rady, a pak nám už nic nechybělo, abychom se pustili do společného zápolení. Zde jen podotýkám, že se Emilka nemohla zúčastnit soutěže ze zdravotních důvodů, což vedlo k velkému oslabení našeho manšaftu.

Poté co jsme se občerstvili a seznámili s Jiřinkou (vedoucí odbočky v Českém Krumlově), se naši porotci a rozhodčí odebrali do zadní kanceláře, kde máme pomůcky, a po jednom si každého z nás zvali k sobě. Nejdříve šly závodnice píšící prostřednictvím tzv. pražské tabulky. Během dvou minut měly za úkol napsat, co nejdelší text. Pan A. Vraný sledoval časomíru za pomocí BlindShell, Hanka diktovala a pan J. Reichl pak zkontroloval správnost zápisu. Stejným způsobem se postupovali i při psaní na Pichtově psacím stroji. Jako třetí disciplína následovalo čtení textu v bodovém písmu na čas. Opět jsme měli dvě minuty a pan J. Reichel opět kontroloval správnost čteného textu, přičemž za každé správně přečtené slovo jsme obdrželi jeden bod a za každé špatně přečtené jsme bod ztratili. Jako poslední disciplína nás čekalo psaní na klávesnici QWERTY. Zde už se nepočítala slova, ale znaky, stejně, jako u Pichtova stroje. A časový limit byl opět nastaven na 120 sekund nebo-li dvě minuty.

A jak to všechno dopadlo? Jste zvědaví, co? Než Vám to ale prozradím musím zmínit několik zajímavostí. Jedna z nich je, že soutěžící se dělí vždy do dvou kategorií – A a B. V kategorii A soutěží nevidomí od narození a v kategorii (letos pouze Laďka) B soutěží později osleplí (zbytek soutěžících). Jako další takovou zajímavost bych rád upozornil, že pan Jiří Reichl byl nejen 33 let šéfredaktorem ZORy, ale také nás reprezentoval v 70-tých letech ve Švédsku na paralympiádě v běhu. A snad ještě poslední zajímavost, abych nezdržoval a všelijak čtenáře nenapínal, Antonín Vraný je jeden ze současných redaktorů a reportérů ZORy, jehož články se často zabývají lékařskou tématikou, anebo také dělá rozhovory s lidmi kolem nás a to vč. některých členů naší odbočky. 

Ceny nám do soutěže věnovalo Město Tábor. Soutěžící obdrželi na památku krásné hmatové hrníčky s obrázkem města Tábora, též něco dobrého na ochutnání Táborské oplatky a na cestu i Medové víno na zahřátí tzv. Žižkův výběr. Tímto bychom chtěli i městu za poskytnuté ceny poděkovat. 

Tak a co bych Vám to ještě napsal? Aha asi chcete výsledky, že? Ale víte, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se? No asi víte, tak jo tady jsou:

 

Kategorie A

Psaní na Pichtově psacím stroji

  1. Svobodová – 125 úhozů

 Psaní na tabulce

  1. Svobodová - 36 znaků

Čtení v bodovém písmu

  1. svobodová - 43 slov

Kategorie B

Psaní na psacím stroji

  1. Sálus – 565 úhozů
  2. Divišová – 246
  3. Töröková – 236

Psaní na Pichtově psacím stroji

  1. Divišová - 186 znaků
  2. Najman – 90 znaků

Čtení bodového písma

  1. Divišová – 42 slov
  2. Sálus – 19 slov
  3. Tör¨ková a I. Najman – 13 slov

Obrázky

Čtení bodového písma Čtení bodového písma
Čtení bodového písma 1 Čtení bodového písma 1
Čtení bodového písma 2 Čtení bodového písma 2
Čtení bodového písma 3 Čtení bodového písma 3
Společné foto Společné foto