Komentovaná prohlídka v uměleckém kovářství GOVANNON

Publikováno 26.08.2024 13:02 Odbočka Náchod


Obrázek

Výlet do Zlíče u České Skalice 15. 8. 2024

Komentovaná prohlídka uměleckého kovářství Govannon a Křížové cesty

Členové SONS Náchod a Trutnov

Počasí nám ten den přálo. Po tropických vedrech přece jen zapršelo a zpříjemnilo naše cestování. Obě skupiny se vydaly do obce Zblov u České Skalice a od autobusové zastávky pěšky k cíli. Na pahorku u obce Zlíč, nad krásným ratibořickým údolím nás v továrně přivítal umělecký kovář pan Svoboda, připravil komentovanou prohlídku a pohovořil o své práci. Vyrábí zde meče, opravuje zbraně, na zakázku zhotovuje sekery a kladiva. Kdysi býval šermířem. K práci spotřebuje ročně jednu tunu uhlí.

Během vyprávění se ozývaly z další části kovárny mohutné údery kladivem. Čekali jsme, že tu pracuje další statný svalnatý pomocník. Jaké však bylo naše překvapení, když nás přivítala štíhlá mladá žena, rovněž vyučená umělecká kovářka slečna Pánková. I ona zajímavě vypravovala. Právě vyráběla věšák. Práce na tomto díle jí bude trvat týden. Celý areál s vilou, dílnou a zahradou patří panu Křičkovi z České Skalice. 

Nedaleko kovárny, dále po svahu, byl další cíl našeho výletu Křížová cesta. Pracovalo na ní třináct sochařů a umělců z celé republiky. Veřejnosti byla představena v září 2022.

Zdatnější členové, především z Trutnova, se vydali na další část cesty vzhůru ke kapličce, odkud začíná komentovaná prohlídka Křížové cesty. Pro méně zdatné členy jsem připravila a provedla podrobný popis třinácti zastavení i se zvětšenými fotografiemi sochařských prací, aby všichni zrakově postižení měli možnost poznat druhý cíl našeho programu.

Na závěr výletu nechyběl v místním hostinci Na Králíku dobrý oběd a potom rozloučení v České Skalici u kávy v cukrárně.

Za přípravu akce, která byla inspirována pořadem České televize Toulavá kamera, děkujeme předsedovi Aleši Podlešákovi z Náchoda a Adrianě Teplé z Trutnova. Popřáli jsme si pěkný zbytek léta a těšíme se na další setkání.

Mgr. Běla Hejzlarová

členka OO SONS Náchod


Obrázky