Měsíčník SONS CL duben č. 109 2024
Měsíčník SONS CL
č. 109 duben 2025
Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.
Vydává: SONS Česká Lípa
Červeného kříže 2563
470 06 Česká Lípa
tel.: 603 935 436
Email: ceskalipa@sons.cz
Číslo účtu: 245479558/0300 ČSOB
Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s. Česká Lípa a jejich příznivců. Je neprodejný.
Pracovníci a kontakty:
Mgr. Ilona Šolínová tel.: 603 935 436 – vedoucí, sociální poradkyně a sociálně aktivizační služby
Jana Řehořková tel.: 778 768 392
Zuzana Duchoňová tel.: 778 768 391
Jaroslava Straková
Úřední hodiny:
Pondělí: 9 – 12h 14 – 16:30h kontaktní den pro veřejnost
+ sociálně právní poradna
Středa : 9 – 15h sociálně aktivizační služby
+sociálně právní poradna
Pátek: 9 – 15h sportovní den
Ostatní dny dle dohody!
Rada oblastní odbočky:
Předsedkyně: Jana Řehořková
Místopředsedkyně: Věra Šulcová
Pokladnice: Mgr. Ilona Šolínová
Členové: Mgr. Ilona Šolínová, Jaroslava Hudečková,
Zuzana Duchoňová, Jan Wanzl, Marie Říhová
Trvale nabízíme:
- sociálně právní poradenství
- aktivizační služby pro osoby se zrakovým postižením a seniory
- předvádění pomůcek pro osoby se zrakovým postižením
Měsíční program SONS CL na duben 2025:
01.04 Administrativní den
02.04 09:00h Masáže
09:30h Cvičení na židli
10:00h Přednáška na téma Psychosomatika
11:00h Obalův koutek
13:00h Kolektivní poradenství
03.04 Administrativní den
04.04 Show-down, zvuková střelba, deskové a karetní hry
10:00h si zahrajeme hru KRÁLOVSKÁ ZAHRADA
07.04 Kontaktní den pro veřejnost
08.04 Administrativní den
09.04 09:00h Masáže
09:30h Cvičení na židli
10:00h Přednáška Radka Žaluda o mobilních telefonech
13:00h Kolektivní poradenství
10.04 Administrativní den
11.04 09:30h Bowling v hotelu Olympia Česká Lípa
(Z tohoto důvodu bude na oblastní odbočce SONS Česká Lípa ZAVŘENO)
14.04 Kontaktní den pro veřejnost
09:00h Velikonoční výstava a prodej výrobků zdravotně postižených a seniorů – Centrum pro zdravotně postižené v České Lípě na sídlišti Sever (akce se koná až do 16. dubna 2025)
15.04 Administrativní den
16.04 09:00h Masáže
09:30h Cvičení na židli
10:00h Velikonoce – barvení vajec, velikonoční kvíz atd.
17.04 Administrativní den
18.04 Velikonoční trhy ve Stvolínkách
18.04 ZAVŘENO – Státní svátek (Velký pátek)
21.04 ZAVŘENO – Státní svátek (Velikonoční pondělí)
22.04 Administrativní den
23.04 09:00h Masáže
09:30h Cvičení na židli
10:00h Trénink paměti
13:00h Jednání Oblastní rady
24.04 Administrativní den
25.04 10:00h Krátká procházka po cyklostezce Špičák (sraz u oblastní odbočky). Z tohoto důvodu bude na OO ZAVŘENO do 13:00h, poté si můžete přijít zahrát show-down, deskové hry nebo potrénovat zvukovou střelbu.
28.04 Kontaktní den pro veřejnost
29.04 Administrativní den
30.04 09:00h Masáže
09:30h Cvičení na židli
10:00h Velké klubové setkání
10:30h Oslava čarodějnic – čarodějnické hry atd. (kdo chce může nás překvapit svým originálním kostýmem)
Srdečně blahopřejeme: Marcele Farářové, Pavlíně Plaché, Marii Černé, Marii Mohauptové, Vlastě Reichertové
Informace k masážím:
Masáže jsou poskytovány každou středu pro naše členy. V případě zájmu se individuálně objednávejte přímo masérce paní Merkové na tel. čísle + 420 774 276 048.
Žádáme: Naše členy o uhrazení členského příspěvku ve výši 200,-Kč na rok 2025. V případě potřeby prosím kontaktujte předsedkyni odbočky. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu.
Něco pro zajímavost
Kdy nastane úplněk v dubnu 2025?
Úplněk v dubnu 2025 nastane 13. dubna v 02:22 hod. Tento konkrétní úplněk bývá často nazýván "Růžový úplněk", což je termín používaný pro úplněk, který se vyskytuje v jarním období, obvykle v dubnu. Název pochází z tradičního spojení s kvetoucími rostlinami, především s růžovými květy floxů, které na jaře rozkvétají v Severní Americe.
Čas a fáze úplňku
- Úplněk nastane v 2:22 ráno středoevropského času.
- Měsíc bude v plné fázi viditelný po většinu noci před úplňkem, takže bude ideální jej pozorovat už večer 13. dubna.
Mlsání - VELIKONOCE
Máme tady duben a s ním spojené velikonoce a s nimi spojené vejce. Co by byli velikonoce bez vajec a vejce bez Velikonoc. Podle statistik není v roce jiného měsíce, kdyby se snědlo více vajec než právě v dubnu o Velikonocích. Vejce tzv. „poklad ve skořápce“ je jednou z nejuniverzálnějších surovin, která se objevuje téměř v každé kuchyni. Můžeme si ho dát ke snídani, k obědu i večeři. A jaká tajemství skrývá pod skořápkou?
Vejce obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek, ovšem nejvíce vitamínů obsahují právě vajíčka snesená na jaře, kdy slepice konzumují nejvíce zeleně. Mluvíme samozřejmě o vajíčkách, která pocházejí od domácích lokálních farmářů z volných chovů, kde mají zvířata každý den dostatek pohybu a možnost být na čerstvém vzduchu.
Nejčastějším druhem vajec jsou stále slepičí, ovšem můžeme ochutnat také křepelčí, krůtí, husí nebo kachní. Slepičí vejce používáme především na vaření, smažení jako nedílnou součást koláčů, omáček a salátů.
Vejce nad zlato, ale jak si ho správně připravit, aby nám přineslo očekávaný požitek. Existuje několik základních způsobů, které by měl každý správný kulinární nadšenec ovládat, ale radši si je připomeneme:
pošírované vejce
doba varu: 3 minuty, vaří se bez skořápky, má tuhý bílek a tekutý žloutek.
Nejprve ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžíci octa, vařečkou uděláme vír, doprostřed rozklepneme vejce a necháme bílek obtočit žloutek, aby držel tvar. Poté ho děrovanou naběračkou vyndáme ven.
vejce naměkko
doba varu: 4 minuty (mírný var), má lehce tuhý bílek a tekutý žloutek.
Vejce vložíme do lehce probublávající vroucí vody (musí být celá ponořená), a od té doby počítáme 4 minuty. Poté je okamžitě zchladíme studenou vodou, ale jen pár sekund, musí zůstat teplá. Podáváme ve skořápce.
vejce na hniličku
doba varu: 4 a ½ minuty, má tuhý bílek a žloutek ztuhlý po vnějším okraji.
Postup je stejný jako u vejce naměkko, jen doba varu je trochu delší. Podáváme oloupané.
vejce natvrdo
doba varu: 8 minut (mírný var), má tuhý bílek i žloutek.
Postup opět stejný, jen vaříme déle, ale pozor nesmíme převařit, vejce by zašedlo, chuť se nezmění, ale není přitažlivé.
K Velikonocům patří nepřeberné množství tradičních pokrmů, které se bez nich neobejdou, a proto jsem se rozhodla několik z nich „převléknout“ do odlehčeného zdravějšího kabátku a společně si je vyzkoušet. Velikonoce začínají již týden před velikonočním pondělím modrým pondělím, šedivým úterým, škaredou středou a pokračují zeleným čtvrtkem, kterým tradičně začíná velikonoční vaření a pečení, proto i my začneme tradičně zeleným čtvrtkem.
Na ZELENÝ ČTVRTEK (před Velikonočním pondělím) bychom měli konzumovat zelené pokrmy, nejčastěji špenát, který nám má zajistit dobré zdraví po celý rok. A myslím, že taglietelle s pestem z baby špenátu budou skvělou volbou. Na ŠPENÁTOVÉ PESTO budeme potřebovat: 100 g baby špenátu, 50 g mandlí (bez slupky), 50 g sýru italského typu (parmezán, grana padáno), olej (dle potřeby cca 100 ml), 1 stroužek česneku, citronová šťáva, sůl, pepř dle chuti. Všechny suroviny kromě oleje dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši, poté postupně přiléváme olej a mixujeme, dokud nebude mít pesto požadovanou konzistenci. Nakonec můžeme ještě dochutit solí, pepřem. Poté už jen připravíme těstoviny dle návodu na obalu, zamícháme s pestem a podáváme posypané strouhaným sýrem.
VELKÝ PÁTEK byl postním dnem, nevařilo se a nejedlo se maso. Podávat se mohla pouze žemlovka s rozinkami, kyselá polévka se zelím nebo tradiční ušelo (sladká krupicová kaše ozdobená skořicí a zimními jablky.)
Přichází BÍLÁ SOBOTA a příprava na Boží hod. Typicky se uklízí celý dům, barví vajíčka, pletou pomlázky a pečou beránci či mazance. A protože bez mazance by to nebyli ty pravé Velikonoce, upečeme si jej v trochu menší a zdravější verzi. Na 4 MINIMAZANCE s mandlemi budeme potřebovat: 75 ml mléka, ½ kostičky čerstvého droždí, 75 g kokosového cukru, 300 g celozrnné špaldové mouky, 75 g namletých ovesných vloček, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 40 g rozpuštěného másla (kokosového oleje), 75 ml mléka/kefíru (rostlinného mléka), citronovou kůru, brusinky, mandlové plátky, špetku soli. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 PL cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Ve velké mísy promícháme mouku, vločky, přidáme vzešlý kvásek, máslo, mléko, žloutky, citronovou kůru, brusinky, sůl a vypracujeme hladké těsto. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě další hodinu kynout. Vykynulé těsto rozdělíme na 4 díly, ze kterých vypracujeme bochánky, přendáme je na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme 20 minut dokynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Pět minut před koncem pečení potřeme mazance ještě jednou vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
NEDĚLNÍ BOŽÍ HOD, končí půst a přišel čas na mladou jarní pečínku.
U farmářů nejčastěji najdeme mladé jehněčí maso, které je začátkem sezóny nejjemnější a nejšťavnatější, stejně tak i kůzlečí maso, které bývá k dostání pouze na jaře. Jedná se především o maso do půl roku starého mláděte. U nákupu si dejte pozor, aby bylo maso krásně růžové a vypadalo svěže, starší maso bude mnohem tmavší až červené. Jehněčí maso má zároveň příjemně vonět, dalo by se mi říct sladce, naopak kůzlečí maso je křehké, šťavnaté a má mléčnou chuť. Obě masa potřebují šetrnou úpravu a jemné koření, aby vynikla jejich specifická chuť. Mezi nejoblíbenější úpravy patří dlouhé pečení, na které se hodí kýta, hřbet či ramínka nebo rychlejší úprava, u které preferujeme kotlety. A pokud máte při jídle jehněčího či kůzlečího masa výčitky, nemusíte, samců je pro další chov potřeba málo a na porážku by šli v každém případě.
Nejčastěji se na božíhodový oběd podává mladá jehněčí pečeně ochucená jarními bylinkami a podávaná s novými bramborami a čerstvou mladou zeleninou.
Vejce, vajíčko, můžeme mu říkat, jak chceme, ale VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ se bez nich zkrátka neobejde. Výše už jsme si řekli, co všechno nám tento „poklad“ ve skořápce přináší a teď si z něj připravíme velmi lehký a osvěžující vajíčkový salát. Na VAJÍČKOVÝ SALÁT s ředkvičkami budeme potřebovat: 1 mladou mrkev, 1 svazek ředkviček, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulku, 4 vejce uvařené natvrdo, 150 g bílého jogurtu, 1 PL majonézy, 1 ČL hořčice, sůl a pepř. V misce promícháme najemno nastrouhanou mrkev, na plátky nakrájené ředkvičky a nadrobno nakrájený česnek. V druhé misce promícháme jogurt s majonézou, hořčicí, nadrobno nasekanou jarní cibulkou, solí a pepřem. Směs s bílým jogurtem vmícháme k zelenině, zlehka přidáme na kostičky nakrájená vejce a dochutíme dle potřeby. Podáváme ozdobené jarními bylinkami s čerstvým pečivem.