Nahlédnutí do ptačí říše

Publikováno 20.05.2024 16:07 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve čtvrtek 9. května jsme v rámci tradičního Klubu setkávání uspořádali návštěvu ornitologické stanice ORNIS v Přerově. Akce zaujala celkem deset zájemců a zájemkyň, přičemž dvě byly ze samotného Přerova, takže nám udělaly doprovod na nesnadné cestě městem.

Ve stanici se nás ujala paní, aby nám okomentovala, ukázala různé artefakty a doplnila je obsáhlou přednáškou. Mohli jsme si prohlédnout a potěžkat například největší vejce pštrosa emu, zjistit hmotnost některých ptáků a srovnat je mezi sebou, ohmatat si prachové peří, vyzkoušet si zamávat opravdovým křídlem z krycího peří, prozkoumat, z čeho si ptáci staví hnízda, přesvědčit se, že jejich kosti jsou skutečně duté a hodně lehké. Dostali jsme do rukou modely některých ptáků a v neposlední řadě jsme si mohli poslechnout hlasy mnoha ptačích druhů vystavených ve vitrínách a byla zde k dispozici i dřevěná budka s možností spustit si nahrávky. Paní průvodkyně velice hezky povídala a ve stanici bylo k vidění spoustu věcí. Až příliš brzy nastal čas návratu.

Opět nás čekala cesta kolem městského parku, který taktéž poskytuje zázemí desítkám ptáků a je to vhodné místo k jejich poznávání. Dále jsme se přepravili autobusem na vlakové nádraží a vlakem zpět do Olomouce. Tam jsme si vyprávěli své dojmy a kuli plány na další akce.


Obrázky