Návštěva pivovaru Tvarg ve Velké Bystřici
Ujal se nás vrchní sládek, pan David Kapsia, který na poctivé řemeslo dohlíží. Přímo v pivovarské varně jsme poznali celý proces výroby od jednotlivých surovin až po výsledek, kterým jsou nejen tradiční ležáky, ale i různé speciály. Seznámili jsme se s historií pivovaru i používanými technologiemi a měli jsme možnost přivonět, osahat i ochutnat. Jistě není překvapením, že nechyběly zvídavé dotazy účastníků naší exkurze, na něž pan sládek ochotně odpovídal.
Třešničkou na dortu (i když uznáváme, že vůně dortu s třešněmi je poněkud odlišná) byla návštěva původních kamenných sklepů v areálu pivovaru, v nichž jsme se dozvěděli i něco o místní řemeslné výrobě zrajícího sýra, který znáte pod názvem tvargle či tvarůžky. A ani zde kromě vhledu do historie výroby této speciality i procesu jejího vzniku, nechyběla ochutnávka.
Děkujeme panu Kapsiovi za velice zajímavou prohlídku, plnou nejen známých, ale i neznámých informací, chutí a vůní!
Klára Kočí