Poznávací zájezd

Publikováno 04.06.2024 13:36 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

POZNÁVACÍ ZÁJEZD

Náš poznávací zájezd začal 1. června na den dětí. V 7:30 přijíždí autobus k naší Oblastní odbočce SONS a naše dobrodružná cesta za poznáním může začít.

Bohužel, sluníčko se na nás nesmálo a chvíli poté co jsme vyrazili na cestu, začalo pršet. Ani v další chvíli to nevypadalo úplně nejlépe, cesta nám připravila několik objízdných tras. Tyto skutečnosti mě donutili vypustit z našeho putování první cíl, jímž byl jeden ze středů naší republiky v Číhošti. Přesunuli jsme se tedy k našemu hlavnímu zastavení a to do Sklárny Jakub v Tasicích. Měli jsme velké štěstí neboť dnešní den s sklárna vybrala k ukázkám výroby skla. Takže nás mimo krásné prohlídky historickou sklárnou, čekala i neskutečná podívaná, kdy jsme viděli vznikat nový krásný kousek skla. Jak již název sklárny napovídá, právě v této sklárně, v době jejího fungování, vznikal seriál Synové a dcery Jakuba skláře (v roce 1985). Po prohlídce sklárny jsme se přesunuli do prodejny, kde si každý mohl vybrat a zakoupit si kousek této nádhery domů a tím podpořit provoz této sklárny, alespoň v této podobě.

Poté jsme se již přesunuli k pozdnímu obědu, kde jsme se bohužel zdrželi, déle než bylo v plánu.

Nic měně počasí se umoudřilo a již přestalo pršet a tak jsme se mohli s radostí vydat dál po trase.

Naším dalším cílem bylo město Čáslav, kde jsme obdivovali, krásné náměstí, morový sloup, sochu Jana Žižky, Otakarovu baštu, kostel sv. Petra a Pavla a jeho věž, někteří se podívali i k Dusíkovu divadlu.

Po prohlídce města jsme se přesunuli zpět do autobusu a odjeli jsme zpět domů, plni zážitků z dnešního dne.


Obrázky






pohled do kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi pohled do kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi
kostel sv. Petra a Pavla Čáslav kostel sv. Petra a Pavla Čáslav