Pozvánka na soutěž ve využívání Braillova písma na počítačích a chytrých mobilech

Publikováno 22.07.2024 08:16 Chlanda Luboš


Obrázek

SONS ČR, konkrétně pak Redakce ZORA pořádá 12. října 2024 celostátní finále soutěže ve čtení a psaní Braillova písma. V klasických disciplínách do něj postupují nejlepší soutěžící z krajských kol. Všechny ostatní ale srdečně zveme na dvě otevřené speciální disciplíny, a sice soutěž ve využívání braillských displejů a soutěž v psaní v Braillově písmu na dotykovém mobilu.

Pro koho je soutěž určena

Pracujete na počítači, tabletu či mobilu s braillským displejem? Nebo píšete na dotykovém displeji chytrého mobilu pomocí funkce braillského vstupu? Pak jste vítáni!

Neobávejte se, že nejste dostatečně pokročilí uživatelé. Soutěž je určena nejen pro největší experty, ale pro všechny, kteří Braillovo písmo s „chytrými“ pomůckami rádi využívají. Na akci nejde jen o to podávat špičkové výkony, ale potkat se v přátelském prostředí i s dalšími lidmi, pro které je Braillovo písmo stále nepostradatelný prostředek k získávání informací. Navíc se v průběhu akce budete moci seznámit také se všemi hmatovými přílohami z produkce redakce ZORA a s vybraným sortimentem Tyflopomůcek, který se týká Braillova písma a obecně hmatového vnímání.

V jakých disciplínách se bude soutěžit

Máme pro vás připravené dvě „elektronické disciplíny.

Soutěž v práci s braillským displejem

V této disciplíně budou mít soutěžící tři úkoly: čtení krátkého textu na braillském displeji na čas, korektura krátkého textu s několika chybami a úprava textu s využitím práce s bloky.

Přinést si můžete jakýkoli svůj braillský displej o libovolném počtu znaků a jakékoli připojené zařízení (počítač, tablet, mobil) s libovolným odečítačem. Volba techniky, se kterou se vám bude pracovat nejlépe, je čistě na vás. Důležitou základní podmínkou ale je, že během soutěže budou mít všichni soutěžící vypnutý případný hlasový výstup svého zařízení a budou pracovat čistě prostřednictvím braillského výstupu. Pro práci však bude možné využívat jakékoli standardní prostředky dle vaší úvahy - ovládací prvky braillského displeje, klávesnici či gesta na dotykovém displeji.

V případě potřeby budeme soutěžícím schopni nabídnout zapůjčení 40znakového braillského displeje připojeného k počítači s Windows a odečítačem JAWS nebo NVDA.

Soutěž v psaní v Braillově písmu na chytrém mobilu

Podstatou této disciplíny je psaní podle diktátu na rychlost pomocí funkce braillského psaní na dotykovém displeji. Jde o možnost, kterou využívají mnozí zrakově postižení uživatelé iPhonů i mobilů s Androidem, a opět platí, že se soutěže můžete zúčastnit s jakýmkoli svým zařízením, které tuto funkci obsahuje. Samozřejmě i zde bude možnost zapůjčení mobilu přímo na soutěži.

Tato disciplína je v historii našich braillských soutěží zcela nová. Protože braillské psaní na dotykovém displeji používá poměrně hodně uživatelů chytrých mobilů, rozhodli jsme se ji letos pilotně zařadit. Ať už píšete na dotykovém displeji v Braillově písmu jakkoli rychle, neváhejte se přihlásit. Pro nás všechny to bude nové a jsme zvědaví, jaké budou výsledky soutěžících.

Další důležité informace

Čas konání: sobota 12. října 2024, 10.00 až 15.00.

Místo: Základní škola ZRAK, Nám. Míru 19, Praha 2

Přihlašujte se nejpozději do 31. srpna 2024 jedním z těchto způsobů:

Počet účastníků v soutěži je omezen. Přihlášky budeme potvrzovat podle času doručení, proto s přihlášením zbytečně neotálejte.

Účastníkům zajistíme doprovod od domluvené zastávky veřejné dopravy na místo konání a také doprovod zpět.

Po dobu soutěže budou k dispozici nápoje a drobné občerstvení.