Srpen 2024 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 15.09.2024 16:32 Zajíc Luboš


Obrázek

Vítejte u další porce informací o činnosti nejužšího vedení SONS ve druhém prázdninovém měsíci.

Jednání s Českou spořitelnou

Během léta byli někteří nevidomí a slabozrací nepříjemně zaskočeni dopisem České spořitelny, která v něm sdělovala, že se rozhodla pro ukončení služby „ověřování hlasem“. Tato služba umožňovala identifikaci volajícího podle jeho předem nahraných hlasových frází, po takto provedené identifikaci pak volající mohl po telefonu provádět některé operace se svým bankovním účtem, zjistit si zůstatek a zejména také zadat příkaz k převodu peněz.

Požádali jsme vedení spořitelny o schůzku na toto téma. Naším cílem bylo zjistit, zda by nebylo možné alespoň pro lidi s těžkým zrakovým postižením tuto službu zachovat, popř. vymyslet jiné alternativy, které by byly přístupné těm, kdo z různých důvodů nemohou či nechtějí zvládnout obsluhu dotykových chytrých telefonů. Na schůzku do centrály České spořitelny s její ombudsmankou Michaelou Kusbovou jsme 6. srpna přišli s viceprezidentem Janem Šnyrychem. První úvahy o tom, zda by nebylo možné službu hlasového ověření zachovat i nadále, Česká spořitelna striktně zamítla s poukazem na prudce se zvyšující bezpečnostní rizika. Ta souvisí hlavně s překotným rozvojem umělé inteligence, která je schopna právě v oblasti hlasových simulací naprosto neuvěřitelných výkonů a tyto obavy skutečně nelze brát na lehkou váhu.

Z naší strany se nám patrně podařilo pracovníkům banky vysvětlit, že jejich představa, že se lidé naučí čtyři jednoduché kroky, díky kterým přes svůj tablet či chytrý telefon spustí aplikaci George a v ní provedou autorizaci, skrze ni zavolají telefonního bankéře a příkazy zadají hlasem tak, jak jsou nyní zvyklí, je naivní a není zdaleka pro všechny nynější uživatele reálná.

Největší naději jsme vkládali v možnost implementace autorizace pro úkony v bance do tlačítkového mobilu BlindShell Classic 2, který je mezi lidmi, jichž se tento problém týká, celkem hojně rozšířen. Proto jsme iniciovali další schůzku, jíž se zúčastnili pracovníci České spořitelny, společnosti Matapo a náš viceprezident; bohužel se během setkání ukázalo, že technické možnosti telefonu a technické parametry, které by zajistily funkčnost a bezpečnost identifikace uživatele bankovních služeb, nejsou kompatibilní a cesta tudy nevede.

Během jednání jsme ze strany České spořitelny vnímali skutečný zájem věc řešit, určitě bude individuálně s každým klientem hledat pro něj schůdnou variantu. Bylo nám přislíbeno, že původní záměr ukončit fungování služby ověření hlasem co nejdříve, nejpozději během září, bude v jednotlivých případech prodlouženo do konce kalendářního roku. Dále jsme nabídli součinnost počítačových lektorů Tyflokabinetu a TyfloCenter. Mohou naučit naše lidi buď zvládnutí webové aplikace George, jejíž přístupnost se v poslední době skutečně zlepšila, eventuálně poskytnou maximální podporu při přechodu na dotykový chytrý telefon. Ze strany ČS byla přislíbena v individuálních případech i určitá hmotná podpora klientů, kteří se k tomuto kroku odhodlají. Ještě budeme jednat s Českou spořitelnou o zachování dalších nyní funkčních možností identifikace uživatelů.

Tento případ je typickou demonstrací posunu naší společnosti směrem k digitalizaci mnoha oblastí života, z něhož jako nevidomí můžeme na jedné straně dost získat, bude-li se nám dařit prosazovat přísné ale rozumné standardy přístupnosti, na druhé straně může přinášet bariéru lidem, kteří z různých důvodů s těmito technologiemi pracovat nemohou. Pro ně bychom se měli snažit zachovat existenci jiných alternativ. Takovou alternativou je v případě bankovních služeb pouze osobní návštěva banky, což není příliš komfortní. Navíc i tyto služby jsou ze stran bank různým způsobem upozaďovány.

Valašská olympiáda

Málokdy v těchto zprávách informujeme o tom, čeho jsme se s viceprezidentem nezúčastnili, ale tentokrát udělám výjimku. Čerpání dvou týdnů dovolené mi zabránilo zúčastnit se „Ukončení léta“, jak valašští tuto tradiční akci, probíhající ve Lhotce nad Bečvou, nazývají. Podle zpráv šlo však i letos o příjemné setkání zrakově postižených z různých koutů ČR, více se o ní můžete dozvědět v reportáži tamní regionální televize.

Premantura

Tak se jmenuje letovisko ležící na jižním cípu chorvatské Istrie, které nabízí speciální služby nevidomým. Toto středisko jsme poznali při návštěvě chorvatského svazu nevidomých v loňském roce, o které jsme zde také referovali. Letos jsme do Premantury zorganizovali zájezd, který se uskutečnil v posledním srpnovém týdnu. Autobus odvezl a přivezl zhruba padesátku našich lidí. S velkým nadšením zájezd hodnotí např. Miroslav Orság, jak se můžete dočíst na jeho facebookovém profilu, ale víme i o určitých nedostatcích, s nimiž se účastníci zájezdu s podporou našich dvou zaměstnankyň, které byly po celou dobu zájezdu účastníkům k dispozici, museli vypořádat. Pro získání relevantní zpětné vazby máme ještě v plánu účastníky požádat o vyplnění krátkého dotazníku, abychom si mohli udělat přesnější obrázek.

Pád nevidomého do kolejiště metra

V poslední pracovní den před mojí již zmíněnou dovolenou se ke mně dostala zpráva o této tragické události, která skončila smrtí nevidomého muže. Dle prvních informací se jednalo o padesátníka, dle později upřesněných údajů šlo o muže staršího. Při propojenosti naší komunity a celospolečenské sociální interaktivity je s podivem, že dodnes nevíme, kdo 8. srpna v podvečer pád do kolejiště na stanici Křižíkova nepřežil. Hned v pátek 9. srpna jsme začali komunikovat s různými médii, s dopravním podnikem Hlavního města Prahy, k případu jsem vystupoval ve zpravodajství TV Nova, rozhovor jsme poskytli v angličtině píšícímu periodiku Prague Morning, atd.

Jsme si vědomi, že pohyb nevidomých v pražském metru s sebou skutečně nese značné bezpečnostní riziko a že k jeho snížení je třeba podnikat další kroky. Jaké, o tom přineseme informaci v samostatném článku, první konkrétní reakcí je však již anoncovaná společná akce s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, která proběhne v pondělí 28. října. V rámci ní budou mít těžce zrakově postižení lidé možnost detailně prozkoumat jednu ze stanic metra, včetně prohlídky kolejiště. Jakmile budeme mít podrobnější informace o konkrétní stanici a organizaci akce, určitě je sdělíme, již nyní je však možné se k účasti hlásit na e-mailové adrese alblova@sons.cz.

Co nás čeká?

V srpnu jsme se věnovali přípravám několika událostí, které nás teprve čekají. Všechny připravované události vyžadují součinnost několika oddělení, ale určitě jedním z důležitých je naše oddělení PR a fundraisingu, které po několik let vedla Petra Kašparová. Ač s pochopením, přesto s lítostí jsme přijali její sdělení o úmyslu se s námi pracovně rozloučit. Na Petřinu pozici však od 1. září nastoupila Irena Hořejší, která v SONS už téměř rok pracuje a věřím, že tak došlo ke kontinuálnímu přechodu bez negativních dopadů na všechny nadcházející akce. Některé z nejbližších bych zde rád zmínil; vezměme to třeba chronologicky:

  • 24. září proběhne ve spolupráci s Tyfloservisem a nadačním fondem Mathilda slavnostní otevření prostoru temné komory. Jde o malou místnost vedle klubovny v Krakovské ulici, která je vybavena velmi specifickými a zajímavými audiovizuálními i taktilními prvky, jež umožňují nevidomým osvojit si či procvičit sluchové, hmatové i vizuální vnímání. Temnou komoru lze využít jak k edukativním, tak k řekněme zážitkovým účelům, to vše chceme společně představit médiím v rámci tiskové konference, kterou jsme na tento termín svolali.
  • 5. října nás čeká koncert ke dvacátému výročí Vokál klubu, věřím, že pozvánku k účasti jste zaznamenali a v případě zájmu jste se přihlásili na mail vstupenky@sons.cz.
  • 11. října uskutečníme další tiskovou konferenci, na níž chceme prezentovat hned dvě témata: jednak význam a důležitost Braillova písma, a to den před konáním celostátního finále soutěže v jeho čtení a psaní, a dále smysl a existenční nepostradatelnost sbírky Bílá pastelka, která vyvrcholí v ulicích českých i moravských měst v pondělí až středu 14. až 16. října.
  • O prohlídce metra 28. října jsem už psal, o dalších událostech vážících se k září 2024 se dozvíte z klávesnice Honzy Šnyrycha, pro tentokrát se s Vámi loučí

Luboš Zajíc


Obrázky

prezident SONS na dovolené - nevidomý běžec s trasérem prezident SONS na dovolené - nevidomý běžec s trasérem