Výlet do Beskyd - exkurze do Bezručova srubu

Publikováno 22.07.2024 08:47 Odbočka Frýdek Místek


Dne 16.7. jsme se zrakově postiženými uživateli uskutečnili výlet vlakem do Beskyd. Našim cílem Byla Ostravice - Bezručův srub, kde jsme měli domluvenu komentovanou prohlídku. Při cestování vlakem jsme pomáhaly uživaztelům s nástupem a výstupem. 

Ve srubu Petra Bezruče jsme si prohlédli expozici "Krajem Petra Bezruče", která nám přibližila nejen autentické prostředí letního příbytku básníka, ale celé prostředí Beskyd. Pan průvodce nás seznámil s historií vzniku srubu a s životními peripetiemi známého slezského  básníka P. Bezruče (vl. jménem Vladimír Vašek), který si zamiloval zdejší kraj (viz Slezské písně, ve kterých popisuje krušný život zdejších obyvatel). Dověděli jsme se spoustu nových informací, o kterých se ve škole neučí, poslechli jsme si i tajnou nahrávku jeho hlasu.

Tuto aktivitu jsme uspořádali dle návrhu uživatelů.

V rámci výletu si uživatelé procvičovali prostorovou orientaci v neznámém prostředí. Uživatelům se výlet moc líbil, nejen krásné prostředí v okolí srubu, ale neméně je potěšily nové informace, které se dověděli o známém básníkovi. Po ukonční exkurze jsme se společně vydali na oběd, který jsme zakončili vyhlášenou zmrzlinou v blízkém stánku. Plni zážitků, jsme se pak procházkou vydali zpět na vlak., stanici a do FM opět odjeli vlakem.

Cílem této aktivity bylo zprostředkovat uživatelům nové informace, zapojit je do společenského života, jako prevence sociální izolace..


Obrázky