červenec-2024-informace-o-činnosti-prezidenta-a-viceprezidenta">červenec 2024 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 18.08.2024 14:07 Šnyrych Jan


Proběhlé i připravované akce, setkání s poskytovateli služeb a také s vývojáři nových pomůcek pro zrakově postižené, i takový byl červenec prezidenta a viceprezidenta SONS. Pokud se chcete o naší činnosti dozvědět více, přečtěte si celou zprávu o aktivitách vedení SONS, kterou tentokrát připravil Jan Šnyrych.

Poslední rozloučení s Benjaminem Levíčkem

Článek musíme začít smutnou zprávou, která nás všechny na začátku července velmi zasáhla. Ve věku dvaceti let náhle zemřel náš nejmladší kolega Benjamin Levíček. Ben byl známý jako talentovaný muzikant, ale také jako autor článků s IT tématikou. Osobně jsem se s ním setkával především při spolupráci na tvorbě našeho technologického časopisu pro zrakově postižené Téčko. Bena jsem vnímal jako velmi nadaného, všestranného a velmi aktivního mladého muže, ze kterého vždy vyzařoval klid a pokora. 11. července jsme se s ním bohužel společně s Lubošem Zajícem a zcela zaplněným kostelem sv. Tomáše na brněnském Moravském náměstí naposledy rozloučili. Ben nám tu bude chybět...

Připravované akce

Pojďme k pozitivnějším tématům.

červenec byl ve znamení příprav na dvě nadcházející celostátní akce SONS. První z nich je Tyfloart, festival zájmové umělecké činnosti zrakově postižených. Letos se koná nově v Sezimově Ústí a kolegové z táborské odbočky SONS, kteří ho organizují, účastníkům nabídnou zajímavý program hudebních i jiných vystoupení, výlety do okolí a další doprovodný program. Více se dočtete v pozvánce na webu SONS. Těší nás, že je o Tyfloart opět velký zájem, takže již čtvrt roku předem je akce téměř vyprodána a obsazena.

Druhou významnou akcí bude celostátní finále soutěže ve využívání Braillova písma, které mají pod taktovkou pro změnu kolegové z redakce ZORA. Do soutěží v klasických disciplínách postoupili ti nejlepší z krajských kol. Nicméně do celostátní soutěže jsme letos připravili dvě speciální disciplíny, do kterých se můžete hlásit napřímo. Jde o soutěž ve využívání braillských displejů a zcela nově také v psaní Braillovým písmem na dotykovém displeji chytrého mobilu. Jsem rád, že se nám na soutěži podařilo zajistit také účast kolegů z Tyflopomůcek, Střediska ELSA a firmy Spektra. Účastníci si tak budou moci ve volných chvílích prohlédnout nejrůznější pomůcky související s Braillovým písmem a také kompletní produkci tzv. hmatáků a hmatových příloh časopisu Zora. Více se opět dočtete v pozvánce na webu SONS a na akci se letos poprvé můžete přihlásit i prostřednictvím online formuláře.

Odpoledne se Zorou a Ladislavem Špačkem

Kolegyně a kolegové z redakce Zory pořádají pravidelně i další zajímavé akce pro veřejnost. Jde o každoměsíční Odpoledne se Zorou. Luboš Zajíc se jako účastník přidal k červencovému odpoledni 9. 7., kdy zcela zaplněná klubovna v Krakovské 21 besedovala s odborníkem na etiketu a bývalým prezidentským mluvčím Ladislavem Špačkem. Jsme rádi, že se daří získávat pro tyto besedy hosty zvučných jmen. Už teď se můžete těšit na 10. září, kdy bude hostem Odpoledne se Zorou houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.

Praxe studentů v SONS

V červenci jsme též našli čas věnovat se domluvě ohledně praxí studentů ze středních škol pro zrakově postižené v pražských Jinonicích. Jako přirozenou součást naší činnosti chápeme poskytování prostoru pro praxi středoškolským studentům oboru Sociální činnost, kteří v SONS získávají první zkušenosti s poskytováním služeb zrakově postiženým. Prázdninové období jsme využili k setkání se zástupkyní zmíněné střední školy a též s kolegy s Tyfloservisu, který jsme do poskytování praxí nově také zapojili. Domluvili jsme se na podmínkách praxí tak, aby nepřinášely nadměrnou zátěž pro pracovníky SONS při jejich běžné práci a současně aby byly co nejpřínosnější pro studenty.

Poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Z podnětu ředitelky TyfloCentra Liberec jsme se s Lubošem Zajícem na půdě TC zúčastnili jednání s kolegyněmi a kolegy z odboček SONS v Liberci a Jablonci a z Tyfloservisu. Tématem byla koordinace, spolupráce a dělení kompetencí mezi zmíněnými organizacemi, které v Libereckém kraji poskytují sociální služby a vyvíjejí spolkovou činnost pro lidi se zrakovým postižením. V době, kdy v této oblasti ze všech stran sílí tlak na finanční úspory, je třeba, abychom měli jasně vymezené oblasti působnosti a dokázali i na venek prezentovat, potřebnost jednotlivých služeb a aktivit a také rozdíly mezi službami jednotlivých organizací. Ačkoli jde o nelehké téma, u kterého se střetávají nejrůznější pohledy a zájmy, probíhala diskuse v přátelské a otevřené atmosféře. Ohledně dělení kompetencí v aktivitách SONS a jednotlivých o. p. s. to ale určitě nebyla diskuse poslední...

Návštěva nového ředitele Nadačního fondu Českého rozhlasu

V polovině července nás navštívil Jiří Váňa, nástupce Gábiny Drastichové na pozici ředitele Nadačního fondu Českého rozhlasu. Jsme rádi, že si na nás pan Váňa našel čas ve svém velmi nabitém programu těsně po nástupu do své nové funkce, protože sbírka Světluška patří mezi naše významné podporovatele. Panu Váňovi jsme blíže představili naši organizaci a domluvili jsme se na dalších vzájemných kontaktech.

Demo den v Matapu

Společnost Matapo je známa především jako výrobce ozvučených tlačítkových mobilů BlindShell, její sesterská firma Matapo Distribution Europe (MDE) se navíc věnuje importu nejrůznějších pomůcek pro zrakově postižené na evropský trh. V prázdninových týdnech uspořádalo MDE dva tzv. demo dny, ve kterých představilo některé novinky ze svého portfolia vybraným partnerům. Červencového demo dne jsem se za SONS zúčastnil společně s Michalem Jelínkem. Hlavním bodem programu byl detektor překážek a navigační pomůcka BiPad. Jde o jakýsi límec, který má člověk okolo krku. Jsou na něm kamery monitorující okolí. Prostřednictvím připojeného mobilu a stereo sluchátek umí pomůcka poměrně přesně detekovat překážky až do výše hlavy. Vše je vcelku hodně konfigurovatelné a BiPad obsahuje také spoustu dalších doprovodných funkcí. Kromě BiPadu jsme viděli a vyzkoušeli si i další pomůcky, které zatím nejsou na našem trhu. Je fajn, že díky MDE můžeme sledovat novinky, které se v zahraničí objevují.

Prázdninové Téčko Plus

Pravidelným bodem mého pracovního programu je každý měsíc příprava technologického podcastu Téčko Plus. Červencový díl je výjimečný tím, že jsme jej společně s Radkem Seifertem a Michalem Jelínkem nahrávali „naživo“, když jsme se osobně sešli v prostorách Střediska ELSA. Jak se tento prázdninový speciál liší od standardních epizod, které nahráváme online, posuďte sami – Téčko Plus 41 (MP3).

Touto informací uzavíráme červencovou zprávu o činnosti prezidenta a viceprezidenta SONS. Srpnový článek pro vás připraví opět Luboš Zajíc.