Barevná tma

Publikováno 23.03.2016 12:44 Chlanda Luboš


Obrázek

Akce „BAREVNÁ TMA“ v Dobrušce se uskutečnila 17. 3. 2016 pro zrakově postižené děti z Královehradeckého kraje. Barevnou tmou nás provedl „ básník“ Štěpán Šafránek.

Ve velkém sále dobrušského Společenského centra Kina 70 se představilo několik zrakově postižených dětí se svými rodiči. Podělili se s lidmi o to, co navzdory svému hendikepu dokáží. Součástí programu byly rozhovory s lidmi, kteří se věnují zrakově postiženým. Barevná tma chtěla lidem ukázat to, že pokud někdo přijde o zrak nebo trpí pouze drobnou oční vadou, existují specialisté nebo organizace, které jsou připraveny jim pomoci. O kulturní program se postaraly děti z dobrušské mateřské školky, žáci základní umělecké školy a mažoretky pod vedením učitelky Veroniky Rýdlové.

Rozhovor s nevidomou autorkou akce paní Renatou Moravcovou.

Můžete popsat, jak se nápad na Barevnou tmu zrodil?

Jednou večer jsem po nepovedeném dni, kdy jsem potkávala ne zrovna prima lidi, seděla unavená doma. Říkala jsem si, že si dám od všeho pokoj a půl roku nebudu nic dělat. Najednou mě napadlo, že děláme spoustu akcí pro dospělé, ale o tom, že mezi námi žije řada velmi šikovných zrakově postižených dětí, se ví málo. Rozhodla jsem se lidem představit, co dokážou. Přestože nevidí, zvládají to na světě stejně dobře jako zdravé děti. Nápad jsem začala rozvíjet. Především jsem se rozhodla oslovit Pavla Kříže, s nímž jsem se seznámila při natáčení televizního pořadu „Kousek nebe“. Představovala jsem si, že celá akce bude moderována obyčejně a především od srdíčka. Zárukou to byl právě Pavel Kříž. Napsala jsem mu e-mail.

Jaká byla jeho reakce?

Odepsal obratem, že přijede do Dobrušky velmi rád a dodal, že za moderování ani náhodou nechce žádný honorář. Pak už to šlo skoro samo. Obešla jsem účinkující, chtěla jsem ukázat šikovné děti – od nejmenších cvrčků až po dospívající.

Kdo se na podiu představil?

Přijelo celkem šest zrakově postižených dětí z Královehradeckého kraje. Dva šestiletí kluci – dvojčata. Další děti byly starší  - okolo deseti let  například z Červeného Kostelce, z Trutnova, nebo holčička od Hradce Králové. Na podium je doprovodili jejich rodiče.

Co říkáte na to, že lístky na Barevnou tmu byly rychle rozebrány?

To mi udělalo velkou radost, a proto všichni lidé, co přišli, dostali ode mne malý dárek. Bývalému panu starostovi děkuji za podporu.