Den otevřených dveří v SONS Šumperk

Publikováno 13.11.2015 20:57 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

Ve středu 11. listopadu 2015 proběhl v šumperské odbočce SONS Den otevřených dveří. Společně s několika členy odbočky jsme zájemcům přiblížili svět nevidomých a seznámili je se službami a pomůckami, které umožňují těmto lidem být samostatnými a žít plnohodnotný život.

Návštěvnici si vyzkoušeli, jak vidí člověk s různými vadami zraku pomocí simulačních brýlí. S klapkami na očích si změřili síly v showdownu a zkusili štěstí v simulované střelbě. Tyto dvě aktivity byly velmi oblíbené zejména mezi mladými lidmi. Členové odbočky předvedli, jak pracují s počítačem a na co se dá využít stolní kamerová lupa.

Ukázali jsme také hmatové a zvukové pomůcky do domácnosti. Vážili jsme na ozvučené váze, rozpoznávali jsme barvy pomocí indikátoru barev a předvedli jsme, jak funguje novinka na trhu tzv. Mluvík. A samozřejmě nechyběla ani ukázka chůze s bílou holí. Téměř každý z návštěvníků si odnesl své jméno napsané v Braillském bodovém písmu na Pichtově psacím stroji. Nezapomněli jsme ani na děti. Ty si například procvičili ouška při hraní zvukového pexesa. A tím to neskončilo.

Jak fungují mobilní telefony určené pro osoby přicházející o zrak nebo zcela nevidomé nám přijel předvést zástupce firmy Adaptech s.r.o. Změřit tlak a tuky v těle přišla pracovnice pobočky VZP v Šumperku.

Mezi návštěvníky bylo i několik zajímavých lidí. Na pozvání přišel místostarosta města Šumperk RNDr. Jan Přichystal, vedoucí odboru sociálních věcí Ing. Pavla Skálová, oční lékařky MUDr. Marie Kallasová a MUDr. Jana Dvořáková, MUDr. Kateřina Šinclová, sociální pracovnice z ÚP a další.

Letošní DOD považujeme za velmi vydařený. Oproti minulým rokům přibylo návštěvníků z řad veřejnosti, očních lékařů a pracovníků úřadů. Za tuto skutečnost jsme velice rádi a doufáme, že se informace o naší činnosti a o životě nevidomých dostanou do podvědomí co možná nejvíce lidí.

Všem, co se na Dnu otevřených dveří v Šumperku jakkoli podíleli, velice děkujeme a těšíme se na další spolupráci a úspěšné akce.

 

Libuše Skálová

 

 


Obrázky