Dny umění nevidomých - Koncert Evy Blažkové a Ráchel Skleničkové ve Valašském Meziříčí

Publikováno 28.06.2024 11:15 Šváb Radek


Obrázek
Dne: 29.07.2024 15:00
Kde: Zahrada hospice Citadela, Žerotínova 1421, Valašské Meziříčí

Zveme Vás na koncert Evy Blažkové a Ráchel Skleničkové, který se koná v rámci 30. ročníku festivalu Dny umění nevidomých. Eva Blažková se na koncertu představí jako zpěvačka a flétnistka a Ráchel Skleničková jako zpěvačka a klavíristka.

Eva Blažková vystudovala na Konzervatoři Jana Deyla a střední škole pro zrakově postižené v Praze klasický zpěv ve třídě MgA. Daniely Štěpánové-Šimůnkové a příčnou flétnu ve třídě MgR. Magdalény Hegerové. Ve studiu zpěvu pokračuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde pracuje pod vedením MgA. Veroniky Rovné. V průběhu studia se pravidelně s úspěchem účastnila národních i mezinárodních pěveckých soutěží (Písňová soutěž B. Martinů, Pěvecká soutěž Olomouc, Duškova pěvecká soutěž, Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, ad.).

Pravidelně se účastní mistrovských kurzů, a to především se zaměřením na interpretaci hudby starších slohových období a na písňovou literaturu. Roku 2019 absolvovala písňovou akademii v rámci Interpretačních kurzů v Litni, které byly zakončeny společným galakoncertem v pražském Rudolfinu. V roce 2022 se účastnila Letní školy staré hudby v Holešově, kde pracovala pod vedením kontratenoristy Andrease Scholla.

Koncertně spolupracovala s Plzeňskou filharmonií, s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, s Komorní filharmonií Pardubice či s orchestrem Czech Virtuosi, opakovaně pod taktovkou dirigentů Františka Drse či dirigenta indického původu Debashishe Chaudhuriho. Na koncertech měla možnost opakovaně vystupovat s kytaristou Lubomírem Brabcem či operním pěvcem Romanem Janálem. Je hostující členkou souboru Tibiae et convivae. Dlouhodobě spolupracuje s festivalem Dny umění nevidomých.

Intenzivně se věnuje i koncertní činnosti ve hře na flétnu. Jako sólistka se představila v rámci abonentní řady Talichovy komorní filharmonie, vystoupila také za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Pravidelně účinkuje spolu s klavíristkou Ráchel Skleničkovou a tvoří flétnové duo s Veronikou Jiráčkovou.

Na mistrovských kurzech ve hře na flétnu pracovala pod vedením MgA. Lenky Kozderkové, Mgr. art. Ivicy Gabrišové nebo profesorky flétny na Soochow University Clary Novákové.

 

Ráchel Skleničková vystudovala Konzervatoř Jana Deyla pod vedením MgA. Jany Köhlerové a v r. 2021 dokončila studium Akademie Múzických umění v oboru klavír u Prof. Ivana Klánského a Prof. Františka Malého. Zúčastnila se řady hudebních soutěží, za svůj největší úspěch považuje mezinárodní soutěž hendikepovaných hudebníků The Very Special Art 2011 ve Washingtonu, kde byla jmenována jednou ze tří vítězů, a čest smět vystupovat na festivale Pražské jaro 2016 s Pražskou komorní filharmonií pod taktovkou Jakuba Kleckera, kde zazněl klavírní koncert c-moll Ludwiga van Beethovena. Také v r. 2018 vydala populární singl, duet s Miroslavem Žbirkou, píseň Čistý svet.

Nyní působí na konzervatoři Jana Deyla jako učitelka klavíru a porůznu jako koncertní umělkyně.

Ačkoli jejím hlavním oborem je klavír, odvážně laškuje i s jinými obory, např. v minulosti klasickým a v současnosti popovým i jazzovým zpěvem, což uplatnila při mnoha vystupováních a televizních přenosech především ve spolupráci s nadací Světluška v duetech se slavnými osobnostmi jako např. Tomášem Klusem, Miro Žbirkou nebo skupinou Čtyřtet. Také občas komponuje, např. každý rok skládá elektronickou syntetickou hudbu k muzikálům Terezy Vitáskové pro divadlo SEM. Ve volném čase ráda sportuje, učí se nové jazyky, např. finštinu, a cestuje.