Informátor 3/2024

Publikováno 29.03.2024 11:20 Odbočka Tábor


Obrázek

Slovo úvodem

Volám Tě sluníčko, vyjdi alespoň maličko, vyjdi z mraků ven, zahřej chladnou zem. Volám Tě nahoru, vyhoupni se nad horu, na svůj modrý trůn, zahřej les i tůň.

                                                                                               Hanka a Jirka

Vzpomínka

Každá hvězda je člověk, který byl natolik milován, že byl zapsán na měsíční oblohu, aby mohl žít věčně. Podívejte se na ní a možná tam spatříte paní Milušku Růžičkovou a paní Janouchovou, které nás již opustily a navždy tam budou zářit.

Organizační věci na odbočce

SMS zprávy

Vážení členové, jak víte, tak jsme u nás v kanceláři zavedli zasílání SMS zpráv, kde máte seznam akcí na následující týden. Ti z Vás, kteří by o SMS zájem neměli, nechť nám dají vědět a my je ze seznamu vyškrtneme. Ti z Vás, kteří náhodou SMS nedostali a mají o ní zájem, tak ať se též ozvou a my je rádi do seznamu zavedeme. Také prosím, pokud máte změnu telefonního čísla či adresy, abyste dali vědět a my bychom si změny upravily. Děkujeme za spolupráci. 

Rekondiční pobyt

Vážení členové, jak jsme informovali v minulém čísle i tento rok nás čeká již tradiční rekondiční pobyt. Pokud máte o pobyt zájem, prosíme, abyste se nahlásili u nás v kanceláři. Pobyt se plní, ale ještě máme volná místa. Tak neváhejte. Níže předáváme informace. Místo pobytu bude opět v penzionu u zámku, který se jmenuje Pluhův Žďár a nachází se nedaleko Jindřichova Hradce. Termín pobytu je od 12. května do 17. května. Pobyt začíná nedělní večeří a končí páteční snídaní. Během pobytu bychom společně podnikli dva výlety a další zajímavé akce. Momentálně připravujeme program. Bližší informace se dozvíte v dalším čísle časopisu Informátor. Ubytování je převážně ve dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Stravování je v režimu plná penze s tím, že na výlety by byly svačinové balíčky. Cena pobytu bude cca 5.500 Kč. Jelikož počet míst je omezený, již se můžete hlásit v kanceláři a též budeme vybírat zálohu, která činí 3.000 Kč. Zálohu je potřeba zaplatit nejpozději do konce března a zbytek částky pak do konce dubna. Kdo z Vás váhá, zeptejte se blíže u nás v kanceláři či některých členů, kteří se pobytu v loni zúčastnili. Ohlasy byly vesměs pozitivní a členové prý rádi pojedou s námi zas.

Členské příspěvky na rok 2024

Vážení členové, prosíme Ty z Vás, kteří ještě nezaplatili členské příspěvky, je potřeba tak učinit nejpozději do konce března. Můžete buďto osobně u nás v kanceláři, nebo zaslat na účet organizace:  0701721329/0800. Do poznámky uveďte své jméno. Příspěvek činí 100 Kč. Těm z Vás, kteří již zaplatili, děkujeme.

Nové umístění kasičky

Vážení členové chceme Vám sdělit, že se nám podařilo další umístění sběrné kasičky. Tentokrát se jedná o malou maketu vodícího psa, která je nyní umístěna v Café Atlantis (jedná se o zadní jídelnu) na třídě 9. května. Dále jsme také získali jednu kasičku ve městě Strakonice, o kterou se nyní budeme starat. Ve Strakonicích došlo k zániku místní odbočky a jelikož byla škoda kasičky odstranit, tak nám byla jedna přidělena. Momentálně naše kasičky můžete najít v Husitském muzeu v Táboře, v Baumaxu, v Coopu v Soběslavi a v Sezimově Ústí, v Albertu ve Dvořákovi a v Albertu (bývalý Interspar).

Slovo předsedkyně

Milí čtenáři časopisu,

         ve středu 7.února naši odbočku navštívila vzácná návštěva. Přijel nevidomý zpěvák Radek Žalud a jeho kolega. Naše setkání mělo dvě části, jedna se týkala předvedení kompenzačních pomůcek, kterými se Radek zabývá, např. počítače, dotykové a tlačítkové telefony, braillské řádky aj. to samozřejmě vše s českým hlasovým výstupem.

         Druhá část programu byla hudební, protože Radek nenabízí jenom pomůcky, ale i krásně a výborně zpívá. Zazpíval nám několik písní, třeba od mistra Karla Gotta, Waldemara Matušky, Jiřího Suchého a nakonec zazpíval krásnou písničku, kterou zpívá Dan Hůlka. Píseň se jmenuje Ráj, která byla od Radka ještě krásnější.

         Setkání se moc vydařilo a Radek přislíbil další spolupráci s naší odbočkou. Sešlo se nás docela dost, ale vy, co jste nedorazili, jste o hodně přišli.

         Chci touto cestou ještě jednou poděkovat Radkovi a vás ostatní zdravím Iveta Najman

Návštěva kavárny Slávie

Venku hřmotí tramvaje a automobily, chodci se mezi nimi proplétají,

když náhle se blíží ke Kavárně Slávii, skupinka hledající cestu s bílou holí.

Všichni se zastaví, čekají na průvodce, kolemjdoucí v úžasu obcházejí,

uvolňují cestu pro ťukající chodce. Ti schody, které vedou k cíli, nacházejí.

Potom si všichni sednou ke dlouhému stolu, před sebou kávu a chlebíčky mají, zajímavé vyprávění o historii a dávné slavné hosty v kvízu poznávají.

                                                      Zamyšlení od naší členky Ivy Törökové

Pokračování článku o naší člence

Jak jste četli v minulém čísle časopisu Informátor o úspěchu naší členky, tak Vás nechci napínat, jak to dopadlo a níže přináším krátké pokračování článku.

V 1.Centru zdravotně postižených JČ v Č. Budějovicích se intenzivně připravovalo 16 veslařů (muži i ženy) na MMČR, ME a MS v halovém veslování do O2 universum haly v Praze ve dnech 23. – 24.2.2024, kde se jel v pátek závod na 2000 m a v sobotu na 500 m. Pořadatel – Český veslařský svaz očekával 1800 účastníků ze 60 států. Soutěž byla rozdělená na kategorie podle zdravotního handicapu, a to se zrakovým, tělesným, intelektuálním a kombinovaným postižením. Veslaři 1.CZP JČ, z. s. mají výborné podmínky k pravidelné přípravě v bezbariérové hale na Vltavském nábřeží v ČB a taktéž museli absolvovat tříkolové pohárové soutěže v Hostivicích, v Roudnici nad Labem a Praze. Veslování na trenažéru Concept2 je efektivní posilování, které simuluje pohyb záběrů při veslování na vodě a je vhodné takřka pro všechny. Naše členka Pavla Novotná si vyjela 7.příčku v českém rekordu 08:56,0 na dráze 2000 m a 6. místo na dráze 500 m. Velice jí za tento úspěch gratulujeme a přejeme, ať se jí i nadále daří a optimismus jí vydrží i při další přípravě na plánované závody. 

Představení projektu

Vážení členové, na tom to místě bych Vám ráda představila projekt, který se nám povedl rozjet a dále realizovat. Na podzim roku 2023 jsme se spojily s naší členkou Hedvikou Cílkovou a slovo dalo slovo a vznikl projekt Pohádková Emilka – Kouzelné čtení. Jedná se o akci v mateřské školce Sokolovská, která je nám velice nakloněná při organizování sbírky Bílá pastelka. Proto jsme jim chtěly i my na oplátku poskytnout něco, co by bylo pro děti zajímavé a čím bychom naší organizaci a i služby, které poskytujeme více ukázaly. Cílem projektu je motivovat děti ke čtení a ukázat jim, že číst se dá i beze zraku. S naší členkou Emkou Kumherovou docházíme do školky, kde dětem čteme po obědě pohádky v braillově písmě. Celý týden mají děti zaměřený tematicky na danou pohádku, a i dopolední řízená činnost je propojená s hmatovými prvky, které si pak i naše členka může prohlédnout.

Co nás čeká v březnu?

Konverzace v AJ

Australský příběh se nám pomalu rozbíhá a nejedno tajemství v sobě ukrývá. K tomu tu a tam přibude nové slovíčko a klubovnou zavoní kafíčko. A těch nových informací okolo, neb každý přichází se svou troškou do mlýna, aby pobavil i naučil, nejen kolegyně, ale též i učitel někdy žasne, nad vědomostmi svých studentů. Nevěříte? Tak mezi nás přijďte, a věřte, že s prázdnou hlavou neodejdete.

Putovaly písníčky

Zazpívat si pro radost, posedět s přáteli, tak pokud po tomhle právě toužíte, stačí se k nám dostavit. Miluška s Ivankou si pro nás připravily opět spoustu nových písniček, které se rodily napříč celou naší zemí po dlouhá desetiletí.

Pedig

Milan a Jarda Vás opět zvou na pletení košíčků, které se hodí na léto i na jaro. K tomu si společně popovídáte a leccos nového se dozvíte.

Plavecký výcvik

Jaro je tu a plavci šílí, že venku do vody nemohou. Tak právě pro ně i pro Vás opět přicházíme s nabídkou kvalitního plaveckého výcviku pod dozorem 2 – 3 odborných instruktorů. Jak si pamatujeme z loňska, každému se dostatečně věnují individuálně, tak abychom si každý plavání užili. No a jak jsme se na konverzaci v angličtině dozvěděli, pohyb napomáhá k odplavení toxinů z našich mozků, a tím dochází k prevenci všech možných onemocnění v celé naší neuronové soustavě. Tak přijďte protáhnout si svaly a vylepšit si myšlení!

Návštěva České národní banky v Praze

V 8:00 hod. zahouká náš vláček, který nás vezme do Prahy, abychom spatřili skutečně unikátní poklady. Vždyť, kde nejvíce zlata se nachází, a kdo naši měnu zas stráží? No přeci banka národní. Čekají zde na nás erudovaní průvodci, s nimiž se ponoříme do tajů peněz, projdeme si mincovnou a k tomu ještě do ruky možná dostaneme i cihlu zlatou. Pak projdeme se na Příkopech, zase se vydáme zpět k domovu.

Václav Fanta v knihovně

Vynálezce hry qardo a především známý, avšak dnes již nevidomý, fotograf k nám do Tábora zavítá na besedu o vzniku unikátních fotografiích po revoluční Prahy. Upoutávka zazněla již v minulém informátoru, a proto jen opakuji, přijďte se pobavit i něco nového dozvědět.

Tyfloservis opět u nás

Pracovnice z českobudějovického tyfloservisu k nám opět zavítají a s novými dovednostmi nás seznámí. Vždyť stát se nezávislým a kreativním, jest vždy přínosné a užitečné. Kvalita života se tak zvyšuje a k nám nejeden zajímavý zážitek dopluje. Minule to bylo vaření a tentokráte? Nechte se překvapit.

Benefiční koncert pěveckého sboru Hlahol

Možná přemýšlíte, jak strávit Velikonoce, které tentokráte vyšly na poslední březnový víkend. Tak proč se nevydat v 15:00 hod. do kostela církve Československé Husitské (naproti zemědělce, jako loni v prosinci) a nevyposlechnout si nádherné písně pěveckého sboru Hlahol a jejich sólistů vč. spolupracující naší členky Ivany Törökové? Vstupné bude opět dobrovolné a celý výtěžek bude věnován ve prospěch naší odbočky, tak určitě přijďte!

Akce pro jaro 2024, které by Vás mohly zajímat!

  1. března 2024 v 15:00 hod. – vystoupení pěveckého sboru Hlahol s hostem Ivanou Törökovou a výtěžek bude věnován ve prospěch naší odbočky SONS Tábor
  2. dubna 2024 v 17:00 hod. – vystoupení pěveckého sboru Harmonie v Plané n. Lužnicí v kostele sv. Václava u příležitosti Velikonoc
  3. dubna 2024 v 17:00 hod. – online čtenářský klub – tentokráte téma „hudba“
  4. dubna 2024 v 18:00 hod. v Pacově na zámku – vystoupení uměleckého tria HaMaVe – výtěžek bude věnován ve prospěch naší odbočky
  5. dubna 2024 v 19:00 hod. v divadle Oscara Nedbala – koncert Lions Club – jeden z našich významných sponzorů!
  6. dubna 2024 ve 14:00 Oblastní shromáždění v prostorách SONS Tábor
  7. května 2024 v 18:00 hod. v Bechyni – vystoupí pěvecký sbor Domino Tábor s hostem Ivanou Törökovou a výtěžek bude věnován ve prospěch naší odbočky SONS Tábor

12.- 17. května 2024 – rekondice – Pluhův Žďár – vybírá se opět Kč 5.500,- - lze zaplatit v naší odbočce SONS Tábor

  1. května v 18:00 hod. v Chýnově – vystoupení uměleckého tria HaMaVe – výtěžek bude věnován ve prospěch naší odbočky SONS Tábor
  2. 26. června 2024 – výlet na Šumavu – opět se projdeme po krásných Šumavských luzích a hájích – vybírá se Kč 3.000,- Kč (osoba/2x ubytování s polopenzí (snídaně bufet, večeře – polévka, výběr ze 2 hlavních jídel a dezert) – platit lze v naší odbočce SONS Tábor.

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Výuka na PC

Kapky deště dopadají na zmrzlou zem lehce, avšak člověku se na zem spadnout nechce. Velmi kluzké chodníky poslední středu v měsíci způsobily, že si studenti doma svá PC otevřeli a do odbočky se online připojili. Pouze Alenka, jakožto domácí, fyzicky dorazila, neboť té žádná ledovka nehrozila. A to už jsme mohli začít zkoušet kopírovat, poštu do nově vytvořených složek zařazovat a za pomocí klávesových zkratek vůbec počítač kočírovat. Odečítače obrazovek sice občas zahlásili cosi nesmyslného, ale to nám nevadilo a naše odhodlání nijak nezmenšilo. Nakonec si studenti nové vědomosti a dovednosti odnesli a svůj strach z počítačů zas o něco zmenšili a naopak počet neuronových spojů v mozku zvětšili. A navíc jako vždy, obdrželi zábavné MP3 soubory.

Konverzace v AJ

Přibyli nám noví studenti, kteří osvěžili náš tým zvídavých nadšenců. A proto nám nic nebránilo pustit se do další kapitoly našeho Australského příběhu. K tomu jsme se dozvěděli, proč se nám tak často nedaří dodržet svá předsevzetí, jak je to s Mandela efektem a paranormálními jevy, anebo proč vlastně zíváme. Ale také jsme si zazpívali písničku Help od skupiny The Beatles. Zpočátku to sice žádná zívačka nebyla, ale dnes si ji už notuje téměř každý.

Kompenzační pomůcky a Radek Žalud

Na některé věci se prý vyplatí počkat. V tomto případě se to naplnilo vrchovatě. Po několika měsíčním domlouvání k nám zavítal zpěvák a IT specialista Radek Žalud se svým kolegou Janem Posetem. Zpočátku nám představovali svoji činnost na poli kompenzačních pomůcek. Dozvěděli jsme se, že jsou prodejci telefonních přístrojů na bázi IOS, Android anebo náš známý Blind Shell. Dále, že se zabývají hlasovými syntézami a vyvíjí nový hlas do našich přístrojů, který se bude velmi podobat tomu Radkovu, anebo také hlasu Jirky Holzingera z Českých Budějovic. Dále se rozvíjí nový odečítač pro mobilní telefony a bude se jmenovat Corvus. Tento odečítač umožňuje jednodušší ovládání chytrých telefonů. Pro ty, kteří si nepotrpí na různé vychytávky od Blind Shellu, tak i pro ně existuje řešení – většina funkcí se vymaže a telefon slouží pouze tak, jak si uživatel přeje. A jaký je rozdíl mezi jejich firmou a ostatními? Dle sdělení Radka, jim jde především o individuální přístup a hlavně nenechat uživatele, po prodeji pomůcky, na holičkách. Každý potřebuje po koupi pomůcky zaučit, ale zdaleka ne každá firma Vám s tím pomůže. Na závěr byl představen telefon od firmy Motorola, kde poměr cena/výkon/obslužnost se zdá být na velmi dobré úrovni.

Pak jsme si uvařili kávičku, nabídli si něco málo koláčků a Radek si mezitím nainstaloval techniku potřebnou pro svoji hudební produkci. Jak je o něm velmi dobře známo, má skvělý hlas a perfektní smysl pro hudbu. Což se o pár chvil naplno potvrdilo. Zazněly písničky od Neckáře, Daniela Hůlky, Valdemara Matušky nebo od Hašlera. Chvíli zpíval sám a chvílemi jsme se přidávali, jak měl kdo právě náladu a chuť si zazpívat. Nálada byla opravdu výborná, a tak Radkovi nezbývalo, než, aby přidal, jinak bychom jej domů prostě nepustili.

A jak jsme v minulém informátoru upozorňovali, s Radkem je možné se setkat dne 10. března v Univerzitě, kde bude mít vystoupení. A možná jej v Táboře uslyšíme také při jiné příležitosti, ale o tom, až příště.

Trénink paměti

Dvanáctý den v únoru psalo se v kalendáři pondělí. Pamatuji si to přesně, vždyť tehdy proběhl náš tradiční trénink paměti. Nejdříve jsme si dali rozcvičku v podobě pexesa, pak zopakovali si tři základní principy zapamatování si čehokoliv a již se vrhnuli na jednu ukázku. Tentokráte jsme se naučili hlavní město Makedonie, což je Skopje. A následně jsme se pustili do tréninku dlouhodobé paměti. Zde si nejlépe počínala Alenka, která 5 otázek z osmi správně zodpověděla. Pak přešli jsme na paměť krátkodobou. Účastníci se rozdělili do dvou týmů A (pod vedením Milušky) a B (pod vedením Emilky). Jiří pak vytáhl dvě karty plné zajímavých informací. Tým A si vylosoval kartu zabývající se Holandskem, Emilka nastavila virtuální kostku na 7 stran a Jiří už začal pomalu číst jeden údaj za druhým. A poté přišly otázky, co si tým A zapamatoval. Tam kde odpověď nikdo z týmu nevěděl, tam mohl zasáhnout tým B, který tak získal svůj první bod. Po zodpovězení 3 otázek se situace vyměnila a tým B se začal potit nad informacemi o Rakousku. A jak to nakonec dopadlo? Inu, všichni se dobře bavili, ze svých pamětí informace lovili a svému soupeři někdy šanci nedali. Tým A skončil na krásném druhém místě a tým B si odvážel pomyslnou zlatou medaili. A pro Vás milé čtenářky a čtenáři máme také jednu hádanku.

O jaké lidové rčení, které každý moc dobře zná, se jedná, když se řekne odborným jazykem:

„Chemická sloučenina vodíku s kyslíkem, jež produkuje minimálně hluku, působí erozi na vrstvě hornin uložených podél její dráhy.“

Správné odpovědi si lze opět ověřit u pracovníků naší odbočky.

Co nám proplatí pojišťovny zdravotní?

Ihned po tréninku paměti jsme se sešli, aby nám Hanka podala několik užitečných informací o tom, co vše dnes zdravotní pojišťovny proplácí. Každý z nás řekl, u jaké pojišťovny má smlouvu, a poté již Hanka chrlila jednu informaci za druhou. V kostce lze říci, že všechny pojišťovny podporují prevenci, očkování, fyzické aktivity a občas i další služby, kde už se to liší v závislosti na jednotlivé pojišťovně. Bližší informace Vám rádi podáme, když se k nám vydáte!

Beseda s žáky Základní školy Mistra Jana v Ratibořských Horách

Letos jsme se opět vypravily na naší první besedu o zrakovém postižení do Waldorfské základní školy Mistra Jana v Ratibořských Horách. Beseda se uskutečnila pro děti čtvrté třídy. Jak se žije bez smyslů? To bylo téma pro děti, kterým se nyní zaobírají. Děti se právě zabývaly epochou smysly. Proto jsme si pro ně připravily besedu o důležitosti tohoto smyslu. Zážitek z besedy byl pro děti velice zajímavý. Děti měly spoustu otázek a byly velice zvídavé. Jak to vlastně je, když o zrak člověk přijde. Děti si na úvod besedy připravily pro nás zpívání a také nám společně zahrály písně na flétny, zarecitovaly několik básní a pak plné očekávání na nás upřeně hleděly. Na úvod jsme se dětem představily a pověděly příběh Luise Brailla, pak jsem předala slovo našim dvěma členkám Ivetě Najman a Emě Kumherové, které jim pověděly svůj příběh se zrakem. Po příbězích dostaly děti kvíz, zda uhádnou, k čemu slouží kartička na podpis a jak se rozeznávají jednotlivé bankovky. Když si to děti vyzkoušely, tak se přesunuly ke stolečku, kde již byla nachystaná Ema a Pichtův psací stroj a bodátko s tabulkou a mohlo začít psaní. Děti se velice zajímaly o všechno a samozřejmě si napsaly i své jméno. Já jsem se přesunula ke stolečku, kde byl připraven džbán s vodou a hladinka. Děti si s klapkami na očích zkoušely nalévat vodu, Iveta jim popovídala o dalších pomůckách, které jsou pro ni důležité a které jí usnadňují život. Děti si také zahrály hry pro nevidomé. Kluky zaujali šachy, a tak si je s klapkami zkusili zahrát. Děti měly spoustu dotazů a Ema i Iveta jim trpělivě vysvětlovaly a odpovídaly. Děti mohly zkusit i hmatový kvíz, který jsme pro ně připravily. Beseda se velice povedla a byla přínosem, jak pro děti, tak i pro samotné nevidomé ženy, které, jak samy říkaly, strávily s dětmi krásné smysluplné dopoledne, a ještě k tomu s pěkným kulturním zážitkem. Rády zase na některou besedu do školy určitě půjdou. 

Putovaly písničky

Tradiční posezení s písničkami nás neminulo ani tento měsíc. Miluška s Ivankou si pro nás připravily opět nové písničky, které zabrousily nejen do českého a moravského folkloru, ale také jsme si připomněli 200 leté výročí narození Bedřicha Smetany, anebo písničky, které měl rád T. T. Masaryk. K tomu Zdenka napekla skvělé buchty, Miluška donesla čokoládu a vůně kávy i čaje zavoněly naší klubovnou. Nálada byla veselá, a proto není divu, že jsme se všichni loučili s úsměvem na rtu, s příslibem, že se zase setkáme a společně si zazpíváme.

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ

BŘEZEN - DUBEN

Datum

Akce

Čas

pá.

1.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

1.

března

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

4.

   března

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

6.

března

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

8.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

12.

března

ČNB – haptická výstava

8:00

hod.

pá.

15.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

15.

března

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

18.

března

Trénink paměti

10:00

hod.

st.

20.

března

Pedig

13:00

hod.

st.

20.

března

Knihovna – výstava p. Fanta

17:00

hod.

pá.

22.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

22.

března

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

25.

března

Práce na PC

10:00

hod.

st.

27.

března

Tyfloservis

9:00

hod.

ne.

31.

března

Benefiční koncert – Hlahol

15:00

hod.

st.

3.

dubna

Kdo si hraje, nezlobí.

10:00

hod.

pá.

5.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

5.

dubna

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

8.

dubna

Oblastní rada

10:00

hod.

st.

10.

dubna

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

12.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

12.

dubna

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

17.

dubna

Tyfloservis

9:00

hod.

pá.

19.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

19.

dubna

Plavecký výcvik

12:15

hod.

pá.

19.

dubna

Koncert Lions club Tábor

19:00

hod.

po.

22.

dubna

Práce na PC

10:00

hod.

st.

24.

dubna

Pedig

13:00

hod.

čt.

25.

dubna

Oblastní shromáždění

14:00

hod.

pá.

26.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

26.

dubna

Plavecký výcvik

12:15

hod.

út.

30.

dubna

Turistická procházka

9:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událost