Oblastní galerie Liberec

Publikováno 23.05.2024 11:47 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Oblastní galerie Liberec

Lokalita: mapa

Oblastní galerie v Liberci se nachází v historické části města. Je dobře dostupná tramvají č. 2 a 3 ze zastávky Muzeum-Galerie Lázně.

Možnosti prohlídky:

Aktuálně nabízíme doprovodný program Lázně na dotek, oči na dlani. Je určen nevidomým a slabozrakým, kdy jim pomocí architektonických prvků přiblížíme samotnou historii budovy v kontrastu s moderní renovací galerie.

Lektor má k dispozici model budovy, na kterém názorně ukazuje jednotlivé části v kontextu s přechozím a dnešním využitím prostoru. Dále je prohlídka vedena skrze galerii, kde je výklad lektora doprovázen architektonickými prvky, které si návštěvník může hapticky vyzkoušet/osahat. Prohlídka končí v interaktivní expozici. Zde jsou umístěny prvky budovy, na které není možné dosáhnout (střešní tašky, lišty, erby atd.), tyto exponáty jsou určeny k haptické prohlídce a jsou k dispozici v černotisku a Braillově písmu. Součástí jsou i haptické plány budovy nebo mapa umístění galerie ve městě.

V expozici máme připravené i kreativní činnosti, které si návštěvník může vyzkoušet, např. skládání dekoru z haptických kachliček nebo si návštěvník na památku může vytvořit obrázek z provázku, který si vezme domů.

Celá budova má bezbariérový přístup, a proto je vhodná i pro návštěvníky s tělesným postižením. Aktuální nabídku doprovodných programů naleznete zde.

Objednávání:

Na tento doprovodný program je potřeba si předem rezervovat termín. Maximální počet ve skupině je 10 osob, minimální není určen. Doprovodný program si můžete rezervovat na emailu nebo telefonicky minimálně s týdenním předstihem.

Pokud si chcete prohlédnout pouze haptické exponáty v interaktivní expozici bez výkladu lektora, můžete přijít i bez rezervace.

Kontakt: 

Telefon: +420 485 100 435, + 420 724 834 554, e-mail:  lektroske@ogl.cz

Otevírací doba:

pondělí zavřeno, úterý, středa, pátek, sobota, neděle od 10.00 do 18.00 a ve čtvrtek máme vstup zdarma a otevírací dobu od 10.00 do 20.00, během vybraných svátků zavřeno, aktuální informace na webu Oblastní galerie Liberec.

Vstupné:

Individuální prohlídka expozice: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč,

Doprovodný program pro skupinu ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč.

Aktuální vstupné zde.

Trasa:     

Vlakem: Projděte nádražní halou a před vchodem se vydáte doleva, kde se po 30 metrech nachází zastávka tramvaje. Odtud pojedete tramvají č. 2, nebo 3 směr Lidové sady a vystoupíte na zastávce Muzeum – Galerie lázně. Přímo před Vámi se bude tyčit historická budova Lázní Františka Josefa I. Ke vchodovým dveřím vede celkem 9 schodů nahoru. Po 3 schodech je krátká plocha a následuje zbylých 6. Nebo po pravé straně budovy, mezi prostorem kavárny a chodníku, je přístup k nájezdové rampě (za vzrostlými keři), takže není potřeba tyto schody zdolávat.

Autobusem: Z autobusového nádraží se vydáte šikmo vlevo po chodníku mezi budovy k rušné silnici. Zde budete kopírovat levý roh budovy, před kterou je přechod pro chodce bez signalizace. Přejdete přes přechod, a přes dvoje tramvajové koleje a na chodníku se dáte opět vlevo. Po cca 30 metrech budete na tramvajové zastávce. Odtud pojedete tramvají č. 2, nebo 3 směr Lidové sady a vystoupíte na zastávce Muzeum – Galerie lázně. Další popis trasy viz výše.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých.

Od roku 2014 Oblastní galerie sídlí v budově bývalých lázní, vybudovaných pro Františka Josefa I. Okolí bývalých lázní se dříve označovalo jako Zlatý kříž, který spojoval významné budovy v Liberci. Mimo galerie je na tomto Zlatém kříži také budova Hospodářské komory nebo Severočeské muzeum. Zastávka MHD (tram) je přímo před budovou galerie a je příhodně pojmenovaná Muzeum-Galerie Lázně.

Historická secesní budova bývalých Lázní Františka Josefa I. prošla v letech 2009-2013 rozsáhlou rekonstrukcí. Celá budova má aktuálně bezbariérový přístup. Ačkoliv je před hlavním vchodem devět schodů, můžete je obejít i po nájezdové rampě po pravé straně budovy. Vchodové dveře jsou umístěny vpravo, před nimi se tyčí honosné kamenné sloupy, fasáda je zdobena různými sochami s vodní tématikou včetně Poseidona a Afrodité. Nad hlavním vchodem je terasa, nad kterou se také nachází reliéf VODNÍ HRÁTKY. Celou zdobnou fasádu zaštiťuje velký měděný nápis KAISER FRANZ JOSEF BAD, který byl objeven při rekonstrukci budovy.

Po vstupu do budovy se ocitnete v předsálí, kde se dříve prodávalo vstupné. Když projdete do další místnosti, po levé straně najdete šatny, kam si můžete uschovat všechny své věci. Je to místnost se skříňkami na zamykání a vratnou mincí v hodnotě 5 nebo 10 Kč. Poté se vydáte zpátky do chodby. Po levé straně je pokladna, kde si můžete zapůjčit plánek budovy galerie, který je zpracovaný v Braillově písmu.

Po levé straně od pokladny je zajímavý prostor tzv. Bazénová hala, kde najdete i původní prvky Lázní, na pravé straně od pokladny je schodiště, po kterém se dostanete k výstavním sálům, vedle něj se nacházejí i toalety (ty jsou označeny pouze nápisem). Pokud by pro Vás byly schody překážkou, po levé straně za schodištěm najdete výtah bez ozvučení, který je pro návštěvníky k dispozici.

Ve výších patrech najdete dvě stálé expozice a jednu proměnnou výstavu, pokud se vydáte do spodních pater, tak v 1PP naleznete další dvě stále expozice a jednu proměnnou výstavu. A v 2PP najdete další zajímavé prostory jako je například Podbazénová hala, kde se teoreticky nacházíte na dně bývalého bazénu nebo zde najdete interaktivní expozici s haptickými prvky budovy (včetně modelu budovy), které jsou označeny v černotisku a Braillově písmu.

Budova je velmi rozsáhlá a spletitá, doporučujeme Vám vzít si plánek budovy nebo jít s doprovodem. Ale nemusíte se bát, na každém patře i ve výstavních prostorách jsou kustodi, kteří Vám rádi pomůžou při orientaci v prostoru.

Oblastní galerie Liberec slaví letos výročí 70 let od svého založení. V těchto prostorách se nachází ale až od roku 2014. Galerie sídlila od svého založení až do konce února 2014 v bývalém rodinném sídle Johanna Liebiega mladšího (1836–1917), syna zakladatele proslulé dynastie libereckých textilních velkopodnikatelů.

Webové stránky objektu:

Oblastní galerie v Liberci

Poznámka:

Vodící psi do galerie mohou.

WC pro návštěvníky je v prvním patře objektu po pravé straně od hlavního vstupu, kustod ve vstupní hale vás může v případě potřeby navigovat.

Informace jsou platné k datu zveřejnění.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3  


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Oblastní galerie v Liberci - audio pozvánka