Osvětová činnost na Novojičínsku

Publikováno 10.07.2024 10:45 Odbočka Nový Jičín


Fotokoláž z osvětová činnost na Novojičínsku.Začátkem dubna jsem již po několikáté navštívila Základní školu Emila Zátopka v Kopřivnici. Pro dvě páté třídy jsem připravila interaktivní program o životě s těžkým zrakovým postižením, jako poděkování paní učitelce Hance Veselkové za finanční dary z projektu Šití pro dobrou věc. Každoročně nám tento projekt přináší několik tisíc korun na zlepšování našich služeb pro nevidomé.

Děti se zážitkovou formou seznámí s tím, jaké je to mít zrakové postižení či být úplně nevidomý, jaké překážky musí takto postižený člověk denně překonávat v běžném životě, ve vzdělávání, v zaměstnávání a dalších oblastech. Vyzkoušejí si spoustu aktivit poslepu například nalít vodu,navléknout tkaničky do bot, poznat hmatem reliéfní obrázky, seznámí se s bodovým písmem a mohou si zkusit na pichtově psacím stroji napsat své jméno a spoustu dalších aktivit, které prověří jejich hmat a sluch.

Současně se učí, jak vhodně a efektivně pomoci nevidomému člověku na ulici, v obchodě, nebo dopravních prostředcích.

Fotokoláž z osvětová činnost na Novojičínsku.Program vede účastníky k odstraňování bariér, umění vcítit se do člověka s odlišností a možnosti lépe chápat jeho potřeby. Odbourává ostych při setkání s člověkem s postižením a může vést k většímu odhodlání a snaze aktivně nevidomým pomáhat.

Hana Petrová