Praha, Centrum architektury a městského plánování

Publikováno 18.07.2024 05:53 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Praha, Centrum architektury a městského plánování

Lokalita: mapa

CAMP sídlí na adrese Vyšehradská 51, v areálu Emauzského opatství.
Je to jen několik kroků od Karlova náměstí a pražské Náplavky. Nachází se v jedné z takzvaných Pragerových kostek, pojmenovaných podle významného českého architekta Karla Pragera.
MHD dostupnost ze zastávek Karlovo náměstí, Palackého náměstí a Moráň. Tramvaj č. 2, 3, 4, 10, 14, 16, 18, 24. Metro linka B.

Možnosti prohlídky:

Nabízí skupinové či individuální haptické prohlídky budovy s ukázkou plastiky sochaře Miloslava Chlupáče a materiálů, ze kterých jsou postaveny Pragerovy kostky. K dispozici je haptický model budovy a haptická mapa Karlova náměstí a okolí. Pořádá prohlídky aktuální výstavy. Výstavy se obměňují každý půlrok, jsou opatřeny haptickými prvky a audiopopisem. 

Kromě výstav pořádá také diskuze, přednášky a projekce.  Rovněž organizuje komentované prohlídky po Praze, při kterých opět využívá haptické mapy. 

Aktuální výstava: PLANETA PRAHA 21/3 - 1/9 2024               

Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí. Vykresluje příběhy ze špinavých dvorků, počůraných nároží a křoví na sídlišti spíše než z Divoké Šárky či Prokopského údolí. Pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů: jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Jak využívají prostředí, které si lidé vystavěli pro sebe? Kolik „obyvatel“ vlastně Praha má? Prozkoumejte výstavu s naším audiokomentářem a haptickými prvky.

Aktuální výstavu najdete na stránkách CAMP    

Objednávání:

Pokud se chcete ujistit, že se vám naši zaměstnanci budou při návštěvě věnovat, domluvte si telefonicky konkrétní termín. Pro dotazy k haptickým a komentovaným prohlídkám kontaktujte emailem koordinátorku přístupnosti Hanu Rabasovou.

Kontakt:

individuální a skupinové prohlídky: rabasova@ipr.praha.eu, +420 728 998 559 (pouze sms)

CAMP: +420 770 141 547, e-mail: camp@praha.eu

Otevírací doba:

úterý až neděle 9:00 – 21:00
Během vybraných svátků zavřeno.

Vstupné:

Vstup do CAMPu včetně výstavy, kavárny, knihkupectví i studovny je zdarma.
Naprostá většina našich akcí je rovněž zdarma. Je však nutné rezervovat si vstupenku na portálu GoOut nebo telefonicky na +420 770 141 547.

Trasa:

Podrobný popis trasy i pohybu po vnitřních prostorách budovy je ke stažení v itineráři na stránkách CAMP.  Popisy vypracovalo Navigační centrum SONS.  

Stručný popis cesty tam (metro, autobus a tramvaj).

Přijedete-li metrem od Anděla, tak se dáte doprava v opačném případě doleva. Vyjedete dvoje eskalátory a pro výstup z vestibulu použijete první východ na pravé straně. Dostanete se na ulici Karlovo náměstí a dáte se doprava. Po levici jsou zastávky autobusu a přibližně po dalších 100 metrech je přechod na tramvajový ostrůvek zastávky Moráň. Pokud půjdete ulicí dál, tak po pravé ruce bude odbočka do ulice Na Moráni. Přechod přes ni je zasunutý víc do ulice Na Moráni. Takže na rohu zatočíte doprava. Po deseti metrech přejdete ulici Na Moráni a vrátíte se zpět na Karlovo náměstí. Pokračujete rovně ulicí Karlovo náměstí s budovou po pravé ruce. Jen se ulice za křižovatkou nejmenuje Karlovo náměstí, ale Vyšehradská. Ulicí Vyšehradská půjdete přibližně 100 metrů, až dojdete po pravé ruce k průchodu ve zdi. Tím projdete před budovu CAMP Praha.

Stručný popis cesty tam (metro Karlovo náměstí – výtah).

Přijedete-li na stanici metra Karlovo náměstí, ze soupravy půjdete k prostřední části nástupiště, kde se nachází dvě kabiny výtahu.

Vyjedete do přestupní chodby, kterou projdete na její konec, kde jsou opět dva výtahy jedoucí na povrch. Vystoupíte přímo na ulici Václavská. Dáte se doleva a dojdete na první křižovatku, kde zatočíte doleva do ulice Na Moráni. Ulici Na Moráni potřebujete přejít na druhou stranu. Přechod je asi 10 metrů před další křižovatkou. Přejdete ulici Na Moráni a na protějším chodníku se dáte doleva a s budovou po pravé ruce dojdete na její konec. Na konci budovy zatočíte doprava, čímž vejdete do ulice Vyšehradská. Ulicí Vyšehradská půjdete přibližně 100 metrů, pak následují ve zdi různě široké průchody vedoucí na parkoviště před budovou CAMPu. První z nich je úzký, projděte raději tím druhým. Jste na adrese Vyšehradská 2075/51.

Stručný popis cesty zpět (tramvaj, autobus a metro).

Vyjdete z CAMPu, projdete parkovištěm na chodník v ulici Vyšehradská a dáte se doleva. Cestou minete odbočku doleva do ulice Na Moráni. Ulici Na Moráni přejdete a pokračujete rovně. Po pravici minete přechod na tramvajový ostrůvek zastávky Moráň. Na konci bloku máte po pravici zastávku autobusu a po levici vstup do metra.

Stručný popis cesty zpět (metro Karlovo náměstí - výtah).

Vyjdete z budovy CAMPu, projdete parkovištěm na chodník v ulici Vyšehradská a dáte se doleva. Přejdete ulici Na Moráni, zatočíte doleva a půjdete dolu z kopce. Na další křižovatce zatočíte doprava do ulice Václavská. Přibližně po 70 metrech budou po pravé ruce dva výtahy jedoucí do metra.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých.

Prostor CAMPu vznikl s budovou v letech 1973-1974, původně jako zamýšlené Baucentrum. Výstavní a diskuzní prostor zaměřený na stavebnictví, architekturu a inovace. Tato myšlenka byla obnovena v roce 2017, kdy Institut plánování a rozvoje s podporou Prahy zřídil Centrum architektury a městského plánování.

CAMP sídlí na adrese Vyšehradská 51, v areálu Emauzského opatství. Nachází se v přízemí tzv. Pragerových kostek, tedy budovách bývalého Sdružení projektových ateliérů, navržených významným českým architektem Karlem Pragerem.
Areál tvoří tři prosklené budovy, které působí, jako kostky vznášející se nad zemí. Horní podlaží budov totiž vždy přesahují svůj půdorys, a to rovnoměrně do všech světových stran o 6 metrů.
Do každé kostky vede jeden hlavní vchod. Budovy A a C jsou propojeny skrz prostor CAMP samostatnou chodbou.

Počet pater v jednotlivých kostkách se liší, stejně jako jejich výška. Hlavní budova C, kde sídlí kancelář ředitele, má 4 nadzemní podlaží, z toho 2 v podnoži budovy a 2 v horní rozšířené části. Budovy B a budova A mají 3 nadzemní podlaží s tím, že mají různou výšku

U vchodu do prostoru CAMP se nachází vápencové plastiky Miloslava Chlupáče umístěné na betonových blocích. Dílo nese název Plastické články a je formálním vstupem do areálu.
Celou budovu pak v prvním podlaží obíhá betonový reliéf Miloslava Hájka. Fasádu budovy tvoří buď původní prosklené závěsné panely nebo hnědý kabřincový obklad.

Popis vnitřních prostor: V budově úřadu.

Z ulice Vyšehradská doporučujeme vstoupit průchody ve zdi, čímž pak v přímém směru dojdete až k prosklené budově před Vámi. Cestou procházíte malé parkoviště, tak dbejte zvýšené opatrnosti. Až dojdete k prosklené zdi, zatočíte doprava a jdete podél ní přibližně 10 metrů, kde budou po levé ruce prosklené dvojdveře. Tyto dveře se otevírají dovnitř i ven.

Po vstupu do budovy se ocitnete v něco jako předsíni, kde po levé ruce je průchod k vrátnici a podél levé zdi stojí stoleček a dvě židličky. Podél pravé zdi jsou stojany na reklamní letáky. Jelikož jde o předměty přenosné, nemusí zde vždy být a ani přesně na stejných, zde námi uvedených místech. Ale toto zde popsané umístění je nejpravděpodobnější.

Upozornění pro osoby se zbytky zraku. Buďte opatrní, v této budově je mnoho prosklených překážek v podobě prosklených zdí. Překážka je tedy lehce přehlédnutelná.

Po vstupu do budovy je před Vámi skleněná zeď a v ní uprostřed další prosklené dvojdveře. I tyto dveře se mohou otvírat dovnitř i ven. Projdete prosklenými dveřmi a před Vámi pokračuje v přímém směru chodba, která je asi 10 metrů dlouhá. Podél pravé zdi jsou stolečky a židličky. Po levé ruce je umělá skleněná zeď, která chodbu zužuje. Před touto skleněnou zdí a na jejím konci můžeme projít za ni. Za zdí jsou troje dveře. První je místnost úklidu, která je zamknuta a následují dámské a pak pánské toalety. Podrobný popis vnitřních prostor včetně toalet je ke stažení zde

Webové stránky objektu:

CAMP

Poznámka:

Při Vaší návštěvě je Vám k dispozici i kavárna. Obsluha kavárny vám bude ráda asistovat. Můžete posedět v naší studovně a s pomocí aplikace Seeing AI si přečíst některou z našich knih.

Naše kustodky a kustodi jsou připraveni vám asistovat a zodpovědět veškeré dotazy.

Vodicí i asistenční psi jsou u nás vítání, miska s vodou se nachází v kavárně.

Všechny prostory jsou bezbariérové.

Informace poskytujeme také v Braillově písmu.

Pánské i dámské toalety se nacházejí za hlavním vchodem do CAMPu po levé straně.

Přístupná toaleta se nachází v přízemí druhé budovy. Dostane se do ní přes atrium a chodbou vpravo nebo druhým vchodem do CAMPu z ulice Na Moráni.

Můžete využít přebalovací pult.

Informace jsou platné k datu zveřejnění.

Fotogalerie: Zonerama

Autoři fotek jsou: BoysPlayNice a FotoMaly.

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stžení v Mp3.


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | CAMP - audio pozvánka