Soutěž ve čtení a psaní Braillova písma

Publikováno 04.07.2024 10:36 Odbočka Šumperk


 

Soutěž ve čtení a psaní Braillova písma

 

 

V úterý 25. června proběhla krajská soutěž ve čtení a psaní Braillova bodového písma v Olomouci, kde tohoto klání ujala olomoucká odbočka SONS ve spolupráci s Tyfloservisem. Celkem bylo přihlášeno pět soutěžících a z naší odbočky dva: Michal Raclavský a Miloslava Sedláčková.

Oba dva naši soutěžící se zúčastnili disciplín ve čtení Braillova písma a ve psaní na braillském Pichtově psacím stroji. Miluška Sedláčková navíc i ve psaní na tabulce, kde se umístila druhá. Michal Raclavský se zúčastnil tří soutěžních kategorií bez psaní na tabulce.

Celkovou vítězkou se stala Romana Maříková z Olomouce. Michal Raclavský obdržel 1. místo ve čtení Braillova písma. Dále se umístil na 2. místě v psaní na mechanickém Pichtově psacím stroji a na 3. místě v psaní na počítačové klávesnici. Srdečně Michalovi gratulujeme ke skvělému výsledku!

 

 

 

Atmosféra na soutěži byla velmi příjemná, všichni soutěžící se snažili dosáhnout maximálních výkonů a za to byli odměněni diplomem a drobnými cenami.  Zároveň  by bylo  žádoucí,  aby se  příště  přihlásilo  více soutěžících,

jelikož nejde o výsledky, ale ukázat, že Braillovo písmo je univerzálním komunikačním prostředkem nevidomých.

Příští rok 2025 bude jubilejní: slavit se bude 200. výročí vzniku Braillova písma. Osloví se tak Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana v Praze (KTN), jejíž zástupci budou na soutěži přítomní.