Technika a my opět v kuchyni

Publikováno 03.06.2024 10:36 Odbočka Šumperk


Obrázek

TECHNIKA A MY OPĚT V KUCHYNI 

 

          Po delší odmlce se náš technický kroužek vrátil od chytrých mobilních telefonů a počítačů k domácím spotřebičům, které mohou být nejen pro nás zrakově znevýhodněné zajímavou alternativou a pomocníkem. Tentokrát jsme si posvítili na zdravější variantu hranolků, řízků a jiných smažených dobrot.

          Ano, řeč je o horkovzdušné fritéze, kterou jsme si v kroužku představili a v praxi vyzkoušeli. V dnešní době existuje na trhu nepřeberné množství horkovzdušných fritéz nabízejících spousty programů a možností, jak získat zdravější pokrm. Všechny však mají společného jmenovatele – minimální množství oleje. Vybrat tu pravou, aby ji mohl zcela samostatně ovládat i úplně nevidomý člověk, může být ovšem oříšek. Většina dnešních moderních domácích spotřebičů obvykle disponuje dotykovými ovládacími panely, které jsou však pro osobu bez zrakové kontroly nepřístupné. Proto, pokud se rozhodneme pro tohoto pomocníka, je vhodné poohlédnout se po jednodušší variantě, která sice nemá zmíněné množství programů, posloužit nám ovšem může stejně dobře jako složitější přístroj. V našem kroužku jsme tedy měli právě takovou základní jednoduchou horkovzdušnou fritézu, na které jsme si názorně předvedli, že jde ovládat poslepu od přípravy pokrmu až po její údržbu a čištění.

          Nejprve si dámy, které se kroužku účastnily, mohly fritézu prohlédnout. Pod rukama měly opravdu jednoduchý přístroj, jenž může připomínat např. větší kapslový kávovar. Není zde spousta různých tlačítek, pouze dva výrazné hmatné otočné knoflíky. Jeden slouží k nastavení teploty přípravy pokrmu, druhý ke spuštění časovače. Než jsme fritézu přiměly k činnosti, s dámami jsme si ji rozebraly, aby se mohly přesvědčit, že ani údržba není nic složitého. Vyndaly jsme si nádobu, ve které se připravuje jídlo a ukázaly si, jak lehce lze vyjmout rošt pro snadné umytí. Poté nám již nic nebránilo, abychom se vrhly na přípravu předsmažených bramborových vlnek.

          Ukázaly jsme si, jak potřít olejem fritovací rošt a jak přístroj bezpečně spustit. Názorně jsme si také předvedly, jak se fritéza chová, vyndáme-li z ní během přípravy nádobu, pokud chceme pokrm zkontrolovat. Na tomto místě bylo velice důležité ukázat si, jak správně uchopit nádobu s vlnkami, jak ji vyjmout a kam rozhodně nestrkat ruce, chceme-li vlnky promíchat a zjistit, zda jsou již hotové.

          Ačkoli je fritéza velice jednoduchá na obsluhu, vše chce svůj čas a zvyk, aby se mohla stát užitečným a především bezpečným pomocníkem v domácnosti. Náš fritovací technický kroužek byl však vydařený, neboť přítomné dámy minimálně zauvažovaly o jejím pořízení.