Vaříme chytře
Vaříme chytře, aneb co si na odbočce uvaříme, to také sníme
Vedoucí kurzu: Andrea Hlaváčková a Prada
Leden 2024
Na úvod jsme začali zlehka tak abychom si osahali, s čím budeme pracovat v následujícím roce a abychom se navzájem trochu seznámili s tím, jaké máme kdo zkušenosti s vařením. Z přístrojů jsme se seznámili s horkovzdušnou fritézou, parním hrncem a rýžovarem.
Sýrový kuskus
Vaření jsme započali receptem, který se paradoxně vlastně skoro vůbec nevaří. Jediné co potřebujete, je rychlovarná konvice na ohřátí horké vody jinak jsme nepotřebovali manipulovat s žádnými přístroji.
Suroviny: Kuskus, zelenina dle vlastního výběru, my jsme použili sterilovanou kukuřici z plechovky, koření, které máme rádi (použili jsme konkrétně koření na kuře, na steak, kari), a alespoň tři druhy sýra (v našem případě Niva, gouda a eidam). Pokud máme rádi ostřejší chuť tak si ještě připravíme křemžskou hořčici na finální zakápnutí a doladění chuti.
Postup: hrníček plný kuskusu vyklopíme do větší mísy. Do stejného hrnku pak nalijeme horkou vodu z konvice a přidáme ještě další polovinu tohoto šálku. Celkem tedy bude poměr jeden hrnek kuskusu na hrnek a půl vody. Hned po zalití nasypeme s do směsi koření a pečlivě promícháme, aby se smísily všechny přísady. Necháme pár minut kuskus nasát vodu a koření. Mezi tím si začneme krájet sýry. Velikost kostiček je zcela libovolná, záleží jen na šéfkuchaři. Sýry přidáme do mísy. Následně přidáme taktéž zeleninu. Zde záleží, jakou chceme dát. Možné je použít i pytlík připravené mražené zeleninové směsi dle naší chuti, stačí jí po vyndání z mrazáku lehce orestovat na pánvičce či v kastrůlku do měkka. Následně do mísy přidáme i zeleninu. Vše pečlivě a dlouho mícháme, aby se přísady dokonale harmonizovaly. Jelikož nám mezi tím kuskus již nejspíše vychladl, doporučuji odebrat porci na talíř a ohřát v mikrovlnce. Tím dojde k rozpuštění přidaného sýra a výsledný efekt pokrmu bude o mnoho lahodnější. Pokud chceme, ještě zakápneme na talíři hořčicí. A během 15 minut máme hotovo a můžeme podávat.
Typ: Autorka receptu si dělá kuskus nejraději právě takto, možné jsou však jakékoli jiné varianty, lze přidat ještě například kuřecí maso orestované na pánvičce, houby, čerstvou či vařenou zeleninu či cokoli dalšího Vás napadne. Tento návod je takový, jak se hezky česky říká, recept co dům dal.
Únor 2024
Druhý měsíc tohoto roku nás již přinutil začít stupňovat naše nároky na dovednosti a taktéž stupňovat náročnost pokrmů. Pustili jsme se tak do brambor, karbanátku a zeleninového salátu.
Přísady: Maso mleté (použili jsme mix vepřového a hovězího), strouhanka, vejce, koření dle chuti a preferencí, brambory. Na salát jsme si koupili směs listové zeleniny, rukolu a polníček. Někdy tyto směsi již rukolu a polníček obsahují, takže je tam již přidávat nemusíme, ale já třeba mám ráda výraznou chuť ostřejší rukoly a tak si jí přidávám hodně, ředkvičky a mini mozzarellu nebo jakýkoli jiný druh sýra s výraznější chutí, Olivový olej ochucený citrónem, kapka octu a vody. Koření na zeleninu je samozřejmostí.
Postup: brambory jsme si oškrábali a nakrájeli na kostičky nebo plátky. Uvařili jsme si je v parním hrnci, ale lze upravit tak, jak máme rádi. Maso si v misce smícháme s ostatními surovinami tedy s kořením, strouhankou, vajíčkem, popřípadě můžeme přidat sýr či jiné dobroty, které máme rádi. Karbanátky jsme dělali v horkovzdušné fritéze. Dochutit můžeme například omáčkou či jiným dipem. Jako salát jsme zvolili standartní zeleninový. Do misky jsme si nasypali směs listové zeleniny, ředkvičky a mozzarellu. Zálivku jsme si smíchali předem v hrníčku a to koření na zeleninu, olivový olej s citrónovou příchutí, ocet a voda. Zálivkou jsme přelili salát a už jen smíchali.
Březen 2024
Blížící se jarní měsíce jsme přivítali zcela nejarním pokrmem a to smaženým sýrem s hranolkami. Ne však tak ledajakými, vymysleli jsme hranolky zeleninové, okurkový salát a jako předkrm celerovou pomazánku. Tak se pojďme kouknout na to, jak jsme vařili.
Suroviny: Jedna menší hlávka celeru, svazek mrkve, tvrdý sýr, strouhanka, hladká mouka a vajíčko na trojobal, okurka citrón a cukr na salát a nakonec bílý jogurt, majonézu sůl a pepř či další koření na dochucení pomazánky.
Postup: Očistíme, nakrájíme a připravíme zeleninové hranolky z mrkve a celeru. Použijeme tak polovinu hlavy celeru a tři čtvrtiny svazku mrkve. V míse si smícháme hranolky s kapkou oleje a kořením na které máme chuť. Poté vsypeme do koše horkovzdušné fritézy a fritézu zapneme.
Pomazánku připravíme ze zbytku celeru a mrkve najemno nastrouhané. Přidáme bílý jogurt, majonézu, sůl, pepř a koření dle vlastní chuti, my přidali kari koření. Vše důkladně promícháme a předkrm je hotový.
Na salát si nastrouháme okurku na širší nudličky, v hrnku s vodou si rozmícháme cukr nebo umělé sladidlo, přidáme šťávu z citrónu a ochutnáme, zda nám chuť zálivky bude chutnat. Takto ochucenou zálivkou zalijeme nastrouhanou mrkev a promícháme. Nyní máme hotový i salát jako dezert. Těsně před tím než se nám dodělají hranolky ve fritéze, si začneme připravovat potřeby na trojobal. Sýr nakrájíme na širší plátky, do misky nebo hlubokého talíře si připravíme strouhanku, dále pak hladkou mouku a v posledním rozděláme vajíčka tak aby byla směs tekutá a dala se míchat bez odporu na vidličce. Sýr obalíme nejprve v hladké mouce, dále ve vajíčku a nakonec ve strouhance, poté postup opakujeme ještě jednou ve vajíčku a znovu ve strouhance. Každý plátek sýra takto obalíme to proto, aby nám sýr co nejméně vytékal. Poté dáme dělat do fritézy namísto hranolek.
Sýr doporučujeme dělat jako druhý v pořadí, dělá se výrazně kratší chvíli, jen pár minut takže hranolky spíše stihnou nevychladnout, než kdybychom postup dělali naopak.
Duben 2024
V dubnu jsme opět vařili až poslední pondělí v měsíci, tudíž se nemusíte bát aprílového žertíku. Pustili jsme se do tortily s kuřecím masem a čerstvou zeleninou.
Jako dezert jsme dělali pomazánku ze sušených rajčat.
Co budeme potřebovat?
1 balení placek neboli tortily (v našem balení bylo 6 ks ale dělají se v balení po různých počtech kusů), kuřecí prsní maso, koření, ledový salát, paprika, rajčátka.
Postup
Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, promícháme s kapkou oleje a s kořením. Následně orestujeme na pánvičce nebo dáme na pár minut do horkovzdušné fritézy. Mezi tím si nakrájíme na malé kousky papriku a rajčátka, salát natrháme taktéž na menší kousky. Tortilu ohřejeme asi 15 vteřin v mikrovlnné troubě. Potřeme troškou dipu, kečupu nebo jiné omáčky, poklademe kousky zeleniny a masem, následně zabalíme do ruličky a můžeme podávat.
Pomazánka ze sušených rajčat.
Budeme potřebovat menší skleničku sušených rajčat /a stejně nám ještě zbyde), sýr bez příchuti ricotta, bazalku a trochu soli.
Vše vložíme do mísy, rajčata ideálně trochu pokrájíme na menší kousky, a promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem. Namažeme na chlebíčky a ozdobíme dle chuti třeba čerstvou rukolou. Ideální lehká a rychlá svačinka.
Květen 2024
Buřty na pivě a Šopák jako dezert
Přísady: brambory, buřty, cibule, černé pivo, kečup a koření dle chuti. Na salát si připravíme papriky, rajčátka, okurku a balkánský sýr, či sýr balkánského typu jak obchody často rády prezentují tento sýr.
Postup:
Nakrájíme cibuli nadrobno a vložíme do pekáče vytřeného tukem nebo olejem. Buřty rozkrojíme podélně na poloviny, kdo chce i na čtvrtiny, a poklademe do pekáče na cibuli. Posypeme kořením, zalijeme pivem, a opovažte se upíjet jinak nezbyde do vaření. Dochutíme kečupem, pokud jej máme rádi, ale nutné to není. Vše dáme do trouby zapéct nebo jako my jsme dělali vše v remosce. Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme ve vodě na plotýnce nebo inovativně použijeme parní hrnec jako u nás na odbočce.
Papriky, rajčata a okurku pokrájíme na menší kostičky a kousky, přidáme nakrájený či nadrobený balkánský sýr a vše pečlivě promícháme. Nedolíváme vodu ani žádné další ochucovadlo, rozkrojená rajčátka pustí vodu a zálivku tak sami udělají.
Rychlé a snadné jídlo do půl hodiny hotové.
Doporučuje 10 z 10 pomáhajících pejsků v kuchyni.
Červen jsme pak věnovali přípravě letního pikniku. Vaření se tak neslo tentokrát v duchu především učení se toho, jak nazdobit chlebíček, či jak jej správně namazat tak, aby vše bylo nejen chuťově výborné, ale taktéž esteticky příjemné pro naše návštěvy. Připravili jsme si taktéž domácí limonádu z čerstvého rozmačkaného ovoce, citrónu a perlivé vody. V začínajících horkých dnech jsme se tak skvěle osvěžili a mohli jsme si užít letní piknik.
A přestože rok obvykle nekončí v červnu, náš vařící experiment červnem skutečně skončil. V letních měsících aktivity výrazně omezujeme, jak víte sami a od září nejenže už nebylo příliš času na vaření mezi ostatními aktivitami a povinnostmi, ale taktéž nebyla k dispozici ani vedoucí projektu vaření, neboť se šla raději po operaci válet doma a kdo ví, jak to bylo s celým vařením :-D
Každopádně pravidelní účastníci již vědí, že od roku 2025 jsme vařit opět začali, a to, jak jsme se zlepšili a čím pokračujeme, se dočtete příště v dalším díle sebraných spisů o našem vaření.
Za tým SONS Příbram
Vedoucí kurzu vaření Andrea Hlaváčková
Korektorka a pomocnice v kurzu Jana Dvořáčková
a naše nejlepší vedoucí nás všech Radka Lienertová