Beseda Hany Maciuchové s Jakubem Kamberským v Českém rozhlase Olomouc

Publikováno 29.03.2017 12:08 Odbočka Olomouc


Obrázek

Beseda Hany Maciuchové s Jakubem Kamberským v Českém rozhlase Olomouc

 

Nejen členové olomoucké odbočky SONS, ale i příznivci oblíbené herečky Hany Maciuchové, se dne 23.3.2017 sešli na výjimečné akci ve velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc, která byla organizována v rámci programu 33. ročníku festivalu PRIX BOHEMIA RADIO. Hana Maciuchová byla čestnou prezidentkou festivalu. Besedu provázel a připravil nevidomý žurnalista Jakub Kamberský.

Hana Maciuchová se narodila ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Ještě během studií na DAMU začala hrát v divadle „Za branou“ v Praze, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla. Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako např. „Obchodník s deštěm“, „Zločin a trest“ a „Cyrano z Bergeracu“.

První filmová role ji sice potkala už ve snímku Organ v roce 1964, dále za zmínku stojí především životopisné drama Člověk proti zkáze, kde ztvárnila hlavní ženskou postavu - manželku Karla Čapka Olgu Scheinpflugovou. Taky se objevila v jedné z vedlejších rolí úspěšného filmu „Samotáři“. Kariéru a popularitu Hany Maciuchové vytvářela televize, kde se poprvé objevila v televizním přepisu klasické hororové látky „Hrabě Drákula“, v hraném večerníčku „Krkonošské pohádky“ a vystupovala např. v seriálech „Chalupáři“, „Žena za pultem“, či v seriálu „Nemocnice na kraji města“.

Dvacet let byla životní partnerkou herce Jiřího Adamíry. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993. Ve volném čase ráda cestuje a věnuje se zahradničení.

Beseda byla prostoupena velmi příjemnou atmosférou a všichni přítomní byli uneseni poslechem zajímavého vyprávění paní Hany Maciuchové, ale i úryvky rozhlasových her, četeb na pokračování a z divadelních a jiných hereckých vystoupení, které si připravil pan Jakub Kamberský. Beseda se všem zúčastněným moc líbila.

Děkujeme za vstřícnost pracovníkům Českého rozhlasu, kteří poskytli volné vstupenky na tuto besedu pro 22 členů naší Oblastní odbočky a jejich průvodce.

Ing. Hana Pavlišová