Červen 2024 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 12.07.2024 22:40 Šnyrych Jan


Obrázek

Pro prezidenta a viceprezidenta SONS patří červen už tradičně k pracovně nejnáročnějším měsícům roku. Naše kalendáře byly plné událostí souvisejících s vnitřními aktivitami v organizaci, veřejnými kulturními akcemi, jednáními o přístupnosti a bezbariérovosti atd. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si informace o činnosti vedení SONS, které tentokrát připravil Jan Šnyrych.

Dění v SONS a obecně prospěšných společnostech

V červnu pokračoval náš jarní maraton jednání správních a dozorčích rad obecně prospěšných společností, jichž je SONS zakladatelem. Ačkoli některá jednání probíhají online, snažíme se v co největší míře jednotlivá TyfloCentra navštěvovat. Je to pro nás dobrá příležitost seznámit se v nich s aktuálním děním a probrat vše důležité stran spolupráce SONS a jednotlivých TC. V červnu jsme se tak zúčastnili jednání správních rad TC Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Ostrava, Praha, Ústí nad Labem a také Střediska Dědina.

Luboš Zajíc byl také hostem jednání Krajských koordinačních rad Libereckého a Středočeského kraje a navštívil Oblastní shromáždění kladenské odbočky SONS, ve které se i po odchodu Miloše Burdy díky novému předsedovi Antonínu Bozděchovi a jeho kolegyni Petře Kaštánkové aktivity pro členy úspěšně rozvíjejí.

Nové kolegyně v pražské prodejně Tyflopomůcek

Dalším naším červnovým maratonem bylo výběrové řízení na asistentky prodeje v pražské prodejně Tyflopomůcek. Od srpna se zde totiž už jako zákazníci nebudeme potkávat s Jaroslavou Melounovou, která míří za novými pracovními výzvami, a práci v prodejně načas omezuje i Alžbeta Suková. Oběma kolegyním děkujeme za jejich dosavadní práci v prodejně, kde zákazníci vždy nacházeli vstřícné jednání a ochotu poradit a pomoci. Věřím, že na ně v dobrém naváží i tři nové kolegyně, Irena Beznosková, Šárka Lžičková a Eva Sedlecká, které se už v Tyflopomůckách zapracovávají.

Výroba pomůcek pomocí 3D tisku

V sortimentu Tyflopomůcek můžete narazit na řadu produktů vyrobených pomocí 3D tisku, jejichž autorem je Jiří Mojžíšek. Jmenujme např. hru Logik, kuličkovou písanku Braillova písma, Mnohoherník nebo hrací kostky. Je fascinující, kolik invence a preciznosti Jirka Mojžíšek věnuje navrhování a výrobě těchto pomůcek, a to vše za využití postupů, které nevyžadují zrakovou kontrolu.

Společně s dalšími kolegy jsme se s Jirkou Mojžíškem sešli a probrali jsme nejen jeho plány na další vývoj pomůcek z 3D tisku, ale taky možnosti spolupráce na navýšení výrobní kapacity, aby se jeho skvělé pomůcky mohly dostat k co nejširšímu okruhu zrakově postižených.

Přístupnost České pošty a pražské MHD

V červnu jsme pokračovali v jednáních s výše zmíněnými institucemi ohledně zlepšování jejich přístupnosti a obě jednání probíhala „v terénu“.

S Františkem Brašnou a Nicole Fryčovou jsme se sešli s kolegy z ústředí České pošty na jedné z jejich poboček v pražských Dejvicích. V praxi jsme si prošli, jaká opatření jsou na poštách nutná k tomu, aby daná pobočka byla pro zrakově postižené bezbariérová. Výsledkem našich jednání by měl být jakýsi vnitřní materiál České pošty, který bude konkrétně popisovat vše, co je nutné na poštách upravit, abychom je mohli bez překážek využívat. Snad tato snaha do budoucna povede ke zlepšování bezbariérových úprav jednotlivých pošt.

21. června jsem se také s Františkem Brašnou sešel pro změnu na Nádraží Holešovice se zástupci ROPIDu a pražského magistrátu u přistaveného testovacího autobusu, kde jsme probrali a v praxi vyzkoušeli vše, co by zrakově postiženým při cestování pražskými autobusy mělo pomáhat. Jak asi víte, v pražské a středočeské autobusové dopravě byl nedávno nastaven režim, kdy jsou všechny zastávky na znamení. To je pro zrakově postižené rozhodně snížení komfortu při samostatném cestování. Politická vůle tento režim zavést byla však natolik silná, že naše argumenty nemohly tuto změnu zvrátit. Usilovat však musíme alespoň o dílčí úpravy, které nám cestování usnadní. Na schůzce jsme apelovali zejména na řešení nespolehlivosti ovládání hlásičů vysílačkami VPN, akustickou odezvu na pokyn cestujícího k zastavení na příští zastávce a proškolování řidičů v přístupu k cestujícím se zrakovým postižením. Reportáž ze schůzky si můžete poslechnout ve zvukovém magazínu Naše šance.

Klubová rada KDVP

Luboš Zajíc byl hostem červnového jednání rady Klubu držitelů vodicích psů a i zde se řešilo cestování zrakově postižených. Jedna z našich členek důsledku bezprecedentního pochybení zaměstnanců letecké společnosti Wizz Air neodletěla na předem plánovanou zahraniční dovolenou jen proto, že ji doprovázel vodicí pes. Případ jsme v rámci právě probíhajícího sběru informací o problémech držitelů vodicích psů v letecké přepravě postoupili mezinárodní organizaci EGDF. Mezi další témata jednání patřilo také vyhodnocení letošního Týdne vodicích psů, který dle nás proběhl úspěšně, ale určitě bychom uvítali ještě větší zapojení odboček SONS.

Setkání pracovníků žlutých odboček

Na závěr jsem si nechal největší vnitřní a největší veřejnou událost uplynulého měsíce.

Tou interní v SONS bylo určitě třídenní školení všech pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků našich tzv. žlutých odboček, které v červnu proběhlo v Přibyslavi. Vzdělávací stránku akce zajistili jak externí lektorky, tak i naši kolegové z jednotlivých odborných oddělení. Akce měla ale samozřejmě i společenský aspekt. Je důležité, aby se alespoň jednou za čas měli příležitost sejít kolegové z celé republiky a poznat se blíže pracovně i nepracovně. K tomu nám jeden večer pomohla i dvoučlenná kapela VojoDeyl, která zahrála k tanci i poslechu a druhý večer některé naše kolegyně, které se chopily kytar a též Luboš Zajíc se svým klarinetem. Podle ohlasů soudím, že akce se zdařila a splnila svůj účel po pracovní i nepracovní stránce.

Veřejné koncerty

Než se dostaneme k nejvýznamnější veřejné akci, zastavme se v žižkovském Atriu, kde 16. června proběhl možná o něco komornější, ale velmi vydařený koncert Klubu učitelů hudby se zrakovým postižením. Na této tradiční akci vystupují členové klubu, ale také jejich žáci a též studenti Konzervatoře Jana Deyla. Na koncertě zazněly i některé skladby, které jsme si o necelý týden později mohli vyslechnout ještě ve slavnostnějším prostředí.

V sobotu 22. června SONS po dvou letech opět na koncertě v kostele U Salvátora oceňovala osobnosti, které se zasloužily o zlepšování života nevidomých a slabozrakých. Bylo pro mě ctí, že jsem mohl tuto cenu společně s místostarostou Prahy 1 Davidem Bodečkem předat celoživotnímu sportovci a dlouholetému šéfredaktorovi časopisu Zora Jiřímu Reichelovi. Daniela Thampy s Dominikou Herdovou z Nadace O2 ocenila zakladatele Střediska pro podporu studentů se specifickými potřebami Teiresiás Petra Peňáze. Veronika Pokorná se zástupcem Lions Clubu Radimem Dvořákem předali cenu veřejnosti předsedovi Klubu držitelů vodicích psů Vladimíru Krajíčkovi a slavnostní odpoledne bylo završeno udělením ceny prezidenta SONS loni zesnulému čestnému prezidentovi a spoluzakladateli naší organizace Milanu Pešákovi, kterou z rukou Luboše Zajíce převzala jeho žena Hana. Více se o koncertu SONS můžete dozvědět z reportáže Praha TV.

To je ze zprávy o naší činnosti v červnu všechno. Pokud byste se ale chtěli na cokoli zeptat, jste vítání na veřejné online schůzce s námi, která proběhne jako obvykle třetí pondělí v měsíci, tedy 15. července v 16:00 na Skypu. Rádi si vyslechneme vaše podněty nebo se podělíme o další podrobnosti týkající se naší činnosti a SONS.


Obrázky

Daniela Thampy předává cenu Petru Peňázovi Daniela Thampy předává cenu Petru Peňázovi
Jan Šnyrych s manžely Krajíčkovými Jan Šnyrych s manžely Krajíčkovými
Luboš Zajíc a Pavla Zajícová v kostele U Salvátora Luboš Zajíc a Pavla Zajícová v kostele U Salvátora
Veronika Pokorná a Radim Dvořák blahopřejí manželům Krajíčkovým Veronika Pokorná a Radim Dvořák blahopřejí manželům Krajíčkovým
Veronika Pokorná předává cenu Vladimíru Krajíčkovi Veronika Pokorná předává cenu Vladimíru Krajíčkovi
při předávání Ceny SONS, zleva Z. Rybák, Š. Hambergerová, D. Herdová, D. Thampy, P. Peňáz při předávání Ceny SONS, zleva Z. Rybák, Š. Hambergerová, D. Herdová, D. Thampy, P. Peňáz