08/2024 Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS

Publikováno 07.08.2024 21:28 Zajíc Luboš


Informace ze Sociálně právní poradny 8/2024

Úřad práce ČR k doručování posudků žadatelům

Posudek o zdravotním stavu je klíčovým podkladem pro rozhodnutí. Zatímco v řízení o invalidní důchod Česká správa sociálního zabezpečení žadateli kopii posudku sama zasílá, v řízení o dávkách pro osoby zdravotně postižené (OZP) úřad práce a ani ministerstvo v odvolacím řízení posudky nezasílají a pouze vyrozumí žadatele o právu nahlédnout do spisu a pořídit si kopie. Toto právo však vzhledem k náročnosti takové akce málokdo využije. Stanovisko Generálního ředitelství Úřadu práce k zasílání posudků je následující:

 „Neexistuje povinnost zasílat posudky či jiné části spisové dokumentace. Platí však zásada veřejné správy jako služby. Ta však může mít své limity spojené s výdaji státu - pořízení kopie, obálka, doručování poštou nebo prostřednictvím datové schránky nebo s kapacitními možnostmi pracoviště. Jinými slovy, je zde možnost, nikoli přímá povinnost. Budou jistě pracoviště, která vyhodnotí, že mají kapacity a je to také např. s ohledem na zdravotní stav klienta vhodné (například je aktuálně hospitalizovaný), vyhoví a posudek zašlou; a pak jiná pracoviště, která zasílat nebudou. Zasílání pouhým e-mailem je zapotřebí zásadně odmítnout s ohledem na charakter nezabezpečeně přenášených osobních údajů (zdravotní stavy).

            Z výše uvedeného vyplývá, že v případě, že kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR bude mít kapacitu (personální, časovou) bylo by možné v konkrétních případech po domluvě zaslat posouzení zdravotního stavu do datové schránky klienta. Vzhledem k finanční náročnosti zasílání posudků poštou (doporučeně do vlastních rukou, kopírování,…) není tento postup možný. Zároveň posouzení zdravotního stavu je dokumentem vytvořeným jiným správním orgánem – Institutem posuzování zdravotního stavu (IPZS).

            Aktuálně je připravován převod dávek OZP na ČSSZ, který počítá s tím, že posudek bude klientovi vždy zasílat IPZS. Převod dávek OZP (účinnost plánována od 1. 4. 2025) i DSSP (Dávka státní sociální pomoci s plánovanou účinností od 1. 7. 2025) počítá současně s tím, že bude veden elektronický spis a veškerý obsah spisové dokumentace bude přístupný online prostřednictvím Klientské zóny Jenda.“

51 poštovních poboček jako on-line podatelna úřadu práce pro 3 dávky státní sociální podpory

Úřad práce a Česká pošta zahájily začátkem června pilotní projekt, na základě kterého budou moci lidé na 51 pobočkách České pošty požádat o příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Pracovníci České pošty zájemcům pomohou podat online žádost. Pilotní ověření této vzájemné spolupráce se rozběhlo v pondělí 3. 6. v Liberci a následně se od 1. 7. připojí dalších 50 poboček České pošty v Ústeckém a Libereckém kraji a Kraji Vysočina. Pobočky České pošty poslouží jako tzv. „chytré podatelny“. Poradenství, schvalování i výplatu dávek nadále zajišťuje úřad práce. Více informací a seznam poboček, kterých se projekt od 1. července týká, najdete na odkazu: 

https://www.ceskaposta.cz/-/51-pobocek-ceske-posty-zafunguje-zkusebne-jako-chytra-podatelna-pro-urad-prace

Projekt se na konci letošního roku vyhodnotí, a pokud se osvědčí, zváží se jeho rozšíření i na ostatní pobočky pošty.

Piraně mezi námi

Jak by tady bylo krásně, kdyby tady nebyli šmejdi. Na různé podvodné e-maily s ukradenými logy a psané špatnou češtinou jsme už zvyklí. Nedávno jsem se ale poprvé setkala s jiným způsobem, jak bezpracně přijít k penězům.

Příbuzný si po střední škole obstaral živnostenský list. Týden po návštěvě živnostenského úřadu měl ve schránce dopis od “Portálu ekonomických subjektů Česká republika”, který se včetně grafiky tváří jako úřední výzva k zaplacení 2 690 Kč přiloženou složenkou za zápis do “živnostenského portálu”. Podepsán Jiří Schovanec - “odborný referent”. Jako „provozovatel rejstříku” je uvedena firma RHONIUM s.r.o., jejímž vlastníkem a jednatelem je – Jiří Schovanec. V nepřehledném drobném textu je sice důkladně schováno sdělení, že se jedná jen o nabídku, ale co je to neinformovanému adresátovi platné, když zaplatí v domnění, že je to povinné, a tím je smlouva uzavřena.

Skutečný živnostenský rejstřík je přitom bezplatnou veřejně dostupnou databází, kterou spravuje Český statistický úřad pod názvem Registr ekonomických subjektů a Ministerstvo průmyslu a obchodu pod názvem Portál živnostenského podnikání, a za kterou se pan Schovanec názvem Portál ekonomických subjektů snaží vydávat, aniž by se navíc nějaký takový registr na internetu vůbec nacházel. Pan Schovanec, dost možná jen nastrčená figurka, takto již několik let kontaktuje nejen živnostníky, ale i společnosti zapsané v obchodním rejstříku. Například webová stránka Litoměřic již v roce 2021 varovala:

„Do datových i poštovních schránek subjektů evidovaných v rejstřících je doručována výzva, kterou přikládáme. Tato výzva má na první pohled podobu úředního dokumentu. V žádném případě tomu tak není a není právní důvod jakýkoliv poplatek platit. Autor výzvy, tedy Portál ekonomických subjektů, po vás požaduje úhradu poplatku ve výši 2 690 Kč za evidenci vašeho subjektu. Veřejný rejstřík je informačním systémem veřejné správy a vede jej rejstříkový soud. Poplatky jsou upravovány zákonem o soudních poplatcích. Nejste tedy povinni být evidováni v žádných jiných registrech či rejstřících. Přiložený výpis zasílá soukromá společnost RHONIUM s.r.o. Na první pohled se jeví, že se jedná minimálně o nevyžádané a nekalé obchodní aktivity. Vstupovat do soukromoprávních vztahů se zasilatelem výzvy nedoporučujeme, neboť není znám obsah právního vztahu (např. všeobecné obchodní podmínky) a evidence v registru nepřináší žádnou výhodu nad rámec zákonné evidence. Skutečnost, že se jedná o podvod, nelze vyloučit.“

Mimochodem z dalších zdrojů zjistíme, že pan Schovanec se o to samé snažil i v roce 2022 s mírně pozměněným názvem Portál podnikatelských subjektů a jménem své jiné firmy TREATLEY s.r.o.

Pan Schovanec byl rychlý takříkajíc jako blesk, jeho pomalejší brácha. Za další týden přišel poštou další dopis se složenkou, tentokrát na 3 250 Kč od firmy ČKŽ s.r.o. majitele Vlastimila Škramovského za “poplatek za zápis do České komory živnostníků”. Se stejným jakoby úředním fontem písma a odkazy na paragrafy, navíc s kulatým i hranatým razítkem a číslem jednacím. Rozdíl je jen v tom, že podivný bezobsažný web s názvem Česká komora živnostníků existuje.

Bohužel pokud je v obou textech uvedeno, že jde o nabídku, nejedná se po právní stránce jednoznačně o podvod a trestní oznámení by nejspíš bylo odloženo. O věci jsme ale aspoň informovali pořad Černé ovce, který se jí bude zabývat.

Takže aby nedošlo k nepříjemným nedorozuměním: za živnostenský list se povinně platí jen správní poplatek 1 000 korun a zápis do skutečného živnostenského rejstříku provozovaného státem je bezplatný.

 

Za Sociálně-právní poradnu Václava Baudišová