Čtyřicet let Evropské unie nevidomých

Publikováno 12.07.2024 11:26 Chlanda Luboš


Obrázek

Evropská unie nevidomých (EBU) letos slaví 40. výročí svého vzniku. SONS po celou dobu své existence patří mezi aktivní členy EBU. Uvědomujeme si, že v dnešní době se o mnohém rozhoduje na celoevropské úrovni, a pokud má být hlas zrakově postižených slyšet, musíme jednat a vystupovat společně s našimi partnerskými organizacemi z dalších evropských zemí. Právě EBU je účinný nástroj ke společnému prosazování našich zájmů a také nám vytváří prostor a příležitosti ke komunikaci, výměně zkušeností a spolupráci s dalšími organizacemi zrakově postižených.

EBU ke svému kulatému výročí vydala brožuru (PDF), v níž stručně rekapituluje svou dosavadní činnost a také budoucí cíle. Níže vám předkládáme informace sestavené na základě brožury v českém překladu.

Hlavní milníky a úspěchy EBU

Braillské popisky na lécích: EBU spolupracovala se všemi svými členskými zeměmi a s farmaceutickým a obalovým průmyslem, aby pomohla při vývoji normy CEN pro Braillovo písmo na obalech a příbalových letácích.

Měna Euro: Evropská unie oslovila EBU s návrhem spolupráce na zpřístupnění euromincí a eurobankovek pro zrakově postižené, přičemž tato spolupráce bude probíhat i při budoucích emisích Eura.

Marrákešská úmluva: Marrákešská úmluva o usnadnění přístupu k vydávaným dílům pro osoby nevidomé, slabozraké či osoby s jinými poruchami čtení byla milníkem v naší historii a umožnila organizacím pro zrakově postižené sdílet knihy se sousedními zeměmi.

Tichá auta: Díky důrazné intervenci EBU se Evropská unie a EHK OSN (Evropská hospodářská komise OSN) zabývaly nutností vytváření dodatečného umělého zvuku pro elektrická a hybridně elektrická vozidla.

EAA (European Accessibility Act, Evropský zákon o přístupnosti): EBU sehrála významnou roli při koncipování EAA, který formuluje komplexní soubor minimálních požadavků na všechny firmy, aby začaly zpřístupňovat řadu výrobků a služeb.

EBU se rovněž podílela na vypracování směrnice o přístupnosti webových stránek, která specifikuje stejný druh požadavků pro webové stránky i mobilní aplikace veřejných služeb.

VISAL (Visually Impaired Seniors Active Learning, Aktivní vzdělávání zrakově postižených seniorů): VISAL byl jedním z mnoha projektů vedených EBU a jeho cílem bylo zlepšit situaci rostoucí populace evropských občanů, kteří se potýkají se ztrátou zraku podmíněnou věkem.

Priority EBU pro její další činnost

Přístupnost: Společnost, ve které mají nevidomí a slabozrací lidé plný přístup ke všem informacím na rovnoprávném základě s ostatními. Plně přístupné technologie, včetně umělé inteligence, nabízejí v tomto ohledu nebývalý potenciál, ale mohou také vytvářet nové překážky, pokud nejsou přístupně navrhovány od počátku.

Od slov k činům: Provádění stávajících a nových právních předpisů, smluv a úmluv na všech úrovních tak, aby skutečně přispívaly k začleňování do každodenního života nevidomých a slabozrakých osob. Plně přístupné a inkluzivní základní služby jsou předpokladem pro to, aby nevidomí a slabozrací občané dosáhli vysoké životní úrovně a mohli žít samostatně. Je třeba odstranit zbývající překážky v oblastech, jako je zdravotní péče, vzdělávání, odborná příprava a zaměstnání. Je třeba zohlednit trendy, jako je stárnutí populace a celoživotní vzdělávání.

Dostatečně silný sociální systém: Podpůrné služby a systémy sociální ochrany musí zajistit odpovídající úroveň financování (nebo jiné prostředky), aby nevidomí a slabozrací jedinci nebyli kvůli svému postižení finančně ani jinak znevýhodněni.

Mobilita: Prostředí mobility projde v nadcházejících letech významnými změnami. Podobně jako v případě nových informačních technologií to nabízí nevidomým a slabozrakým osobám obrovský potenciál pro svobodnější a bezpečnější pohyb. Pokud však nejsou od počátku navrhovány přístupným způsobem, stane se pravdou pravý opak.

Účast na politickém dění: Volební orgány musí zajistit, aby osoby se zrakovým postižením mohly volit samostatně a tajně, a politické materiály musí být dodávány v přístupných formátech. Kromě toho by nevidomí a slabozrací lidé měli mít i možnost kandidovat do funkcí na rovnoprávném základě s ostatními.

Více informací o těchto tématech a o EBU obecně naleznete na adrese

www.euroblind.org.