Květen 2024 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 17.06.2024 10:56 Zajíc Luboš


Milí čtenáři, vítejte u řádek referujících o aktivitách vedení SONS v pátém měsíci tohoto roku. Když tak nahlížím do kalendáře a rekapituluji, co zajímavého z květnových událostí pro tento článek vybrat, vypadá to jakoby první část máje, kdy byly pracovní týdny uprostřed přetržené státními svátky, byla jakýmsi obdobím klidu a příprav na hektickou, událostmi naplněnou druhou polovinu května.

Aby to však nevypadalo, že jsme v prvních dnech května jen slavili státní svátky, zmíním dvě aktivity, jimž jsme se, já i viceprezident, věnovali i v tomto období.

Spolupráce s Tesenou

Tesena je společnost, která se dlouhodobě věnuje testování softwarových produktů, webových stránek, mobilních aplikací a vzdělávání jejich vývojářů a tvůrců. Proto jsme se s touto firmou domluvili, že v rámci jimi organizovaných školících akcí budeme nabízet i naše know how, jak správně vytvářet webové stránky a aplikace, aby byly přístupné pro lidi se zrakovým či jiným hendikepem. Po úvodních schůzkách a ukázkovém školení, které připravili naši odborníci na přístupnost v čele s Honzou Šnyrychem, jsou již naplánována, a dokonce již proběhla školení pro další vývojáře a autory webových stránek. Věříme, že předáním potřebných znalostí těm, kdo weby a další softwarová řešení připravují, docílíme kýženého zlepšování přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací nejen ve veřejném sektoru, ale také v sektoru privátním, kde zatím přístupnost není vymahatelná platnou legislativou.

Nečekané legislativní návrhy z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí

Za mírně překvapující bych označil návrhy na poměrně významné změny, které byly rozeslány do vnějšího připomínkového řízení na přelomu dubna a května. Týkají se zejména procesní stránky poskytování nepojistných dávek a průkazu osobám se zdravotním postižením a také transformace některých dávek státní sociální podpory a systému pomoci v hmotné nouzi do jedné dávky.

Oběma oblastem jsme se zevrubně věnovali v rámci Sociálně právní komise SONS, která se sešla 17. května, ačkoliv deadline pro zaslání připomínek byl těsně před tímto datem. Od dubna příštího roku, pokud budou legislativní návrhy schváleny, již nebude o příspěvku na zvláštní pomůcku, o průkazu osoby se zdravotním postižením, ani o příspěvku na péči rozhodovat Úřad práce, ale územní pracoviště správy sociálního zabezpečení, tedy staronová pracoviště podřízená České správě sociálního zabezpečení. Tento krok lze sám o sobě považovat za logický, ovšem stále máme v paměti, jaké problémy a velmi dlouhé průtahy při vyřizování dávek nastaly při změně systému v roce 2012, kdy došlo k přesunutí této agendy právě na Úřad práce. Je velmi nejisté, zda by takto velká změna systému nepřinesla jeho zásadní rozkolísání opět.

Navrhováno je podstatné zkrácení lhůt pro vyřizování žádostí, v zásadě z dnešních třiceti dnů na pouhých 15, čehož by mělo být dosaženo digitalizací a zefektivněním dalších procesů. Celý spis by měl být veden v digitální podobě. V našich připomínkách jsme apelovali na nutnou přístupnost nejen prostředí, v němž by se podávaly žádosti, ale veškeré vedené digitální dokumentace.

Další důležitou změnou by mělo být i to, že oproti dnešnímu stavu, kdy je možné zdravotní podklady podstatné pro rozhodnutí dodávat až po podání žádosti, v zásadě do vydání rozhodnutí, měly by být nově dodány současně s žádostí, maximálně do 15 dnů od jejího podání, což může zejména ze začátku přinášet velké komplikace.

K novému zákonu o státní sociální pomoci, podle něhož by současný příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě měly být nahrazeny jedinou dávkou, která by zahrnovala čtyři složky: bydlení, živobytí, dítě a pracovní bonus, jsme připomínky nepodali, protože důvody pro či proti chystaným změnám v zásadě nijak nesouvisejí se zrakovým postižením. Nicméně nad omezením práva na ochranu soukromí jsme se vážně zamýšleli, určitě by zde došlo k rozšíření možností státu si samostatně zjistit či prověřit nejen výši příjmů, ale celkovou majetkovou situaci žadatele.

Ekonomická komise

Když už byla zmíněna komise sociálně právní, uveďme, že prezident SONS má k dispozici i komisi ekonomickou. Ta se sešla 28. května a prodiskutovala účetní závěrku SONS za rok 2023, současnou ekonomickou situaci spolku, která je s ohledem na restrikce velkých dotačních titulů MPSV a zejména Ministerstva zdravotnictví, poměrně složitá. Věnovali jsme se také komunikaci a dokladování všech hospodářských úkonů odboček směrem k ústředí SONS a účetní společnosti Kočka, snaze o projektovou aktivitu na úrovni odboček, správnému plánování, vykazování a zaúčtovávání výdajů i příjmů.

DUN v Praze

Od ekonomie a práva si pojďme odpočinout u zprávy o další pražské kulturní akci, která byla uskutečněna v rámci 30. ročníku festivalu Dnů umění nevidomých. Podruhé a dle našich plánů i naposledy jsme se 15. května sešli na Kampě ve Werichově vile, kterou si mohli účastníci prohlédnout a na jejímž nádvoří proběhl krásný koncert. Na něm vystoupilo vokální trio Makabara a kytarista Martin Rous. Obě vystoupení měla velmi vysokou úroveň a věříme, že se líbila všem, kdo přijali pozvání, tedy našim dárcům a podporovatelům.

Hokej v SONS

Tento nadpis, jak pevně věřím, necharakterizuje celkový stav organizace pod naším vedením, ale referuje o velmi příjemné, spontánní, předem nenaplánovatelné akci. Mezi sobotním semifinálovým postupem hokejistů české reprezentace na mistrovství světa a nedělním večerním finále se podařilo sezvat několik nevidomých a slabozrakých hokejových fanoušků do klubovny SONS, abychom využili tamní audiovizuální techniku a na velkém plátně s pěkným zvukem si užili společného fandění našemu mužstvu. Dokladem, že jsme fandili hlasitě a naplno, zkrátka kvalitně, je nakonec samotné vítězství nad švýcarským soupeřem, které jsme si opravdu užili!

Sight City

16. května dopoledne se konalo setkání skupiny pro přístupnost veřejné správy, nazývané zkratkou OSGA. Za SONS se obvykle těchto jednání účastní viceprezident Jan Šnyrych, ale tentokrát jsem jej na schůzce zastoupil já, protože Honza se právě v inkriminovanou dobu přesouval do Frankfurtu nad Mohanem. Tam proběhl tradiční veletrh asistivních pomůcek pro zrakově postižené Sight City.

Z bodů, jimž se skupina OSGA věnovala, určitě stojí za zmínku, že nám již byl zaslán nejen kontakt na konkrétní osobu, s níž je možné řešit naše připomínky k přístupnosti několika důležitých webů Ministerstva zdravotnictví, zároveň snad již došlo k implementaci některých našich přístupnostních požadavků.

Dále se probíral podnět, aby Institut pro posuzování zdravotního stavu (dříve Lékařská posudková služba) automaticky zasílal své posudky žadatelům, aby je ti nemuseli v případě, že se např. chtějí proti rozhodnutím vypracovaným

Na základě těchto posudků odvolat, pracně a v časovém presu shánět.

Na jednání byl také pozván zástupce České národní banky a byl dotazován, zda tato instituce má či nemá kompetence nařídit (nebo alespoň doporučit) výrobcům nebo firmám, které ke své činnosti užívají platební terminály, aby nebyla zaváděna zařízení bez tlačítkové klávesnice nebo bez náhradního způsobu ovládání; takové terminály jsou samozřejmě nevidomými neovladatelné, což je pro nás naprosto nežádoucí trend.

Skupina se dotkla i nyní dosti dramatické situace v přípravě nové normy pro přístupnost, která probíhá v gesci Ministerstva pro místní rozvoj a na níž za SONS velmi aktivně participuje František Brašna.

Ale teď již k nadpisu této pasáže. Za SONS se na veletrh asistivních technologií do Frankfurtu nevydal Honza osamocen, doprovázel ho vedoucí technické podpory SONS, odborník na pomůcky pro zrakově postižené, Marek Salaba a také Irena Hořejší, která má mimo jiné na starost posilování prodeje Tyflopomůcek SONS. Do Frankfurtu za SONS vyrazil také Rudolf Volejník, ačkoliv s odlišným záměrem, než načerpání nových znalostí a kontaktů s vystavovateli a zahraničními účastníky. Zúčastnil se totiž setkání skupiny pro Braillovo písmo, která funguje při EBU a jejímž hlavním hybatelem je Michal Tkáčik, zástupce Slovenské Autority pre Braillovo písmo při slovenské Knižnici Mateja Hrebendu v Levoči.

Své poznatky a dojmy Honza s Markem již předali všem zájemcům (osobně či online) při besedě, která proběhla 28. května v klubovně SONS a dále si o nich můžete přečíst v připravovaném článku pro přílohu časopisu Zora Téčko nebo poslechnout v epizodě podcastu Téčko plus, která vyšla 6. června t.r.

Kromě prohlídky vystavovaných exponátů viceprezident SONS využil tuto akci také k setkáním s potencionálními zahraničními partnery nabízejícími zajímavé pomůcky či k navazování dalších zahraničních kontaktů.

Návštěva z Polska

Navazování a prohlubování zahraničních vztahů se týká i zpráva o návštěvě našich kolegů z polského svazu nevidomých. Ve dnech 20. až 22. května nás navštívila čtyřčlenná delegace v čele s prezidentem Andrzejem Brzezińskim a ředitelkou rehabilitačního centra Elżbietou Oleksiak. Jejich hlavním zájmem byla prohlídka našeho Střediska výcviku vodicích psů v Jinonicích, které polští kolegové věnovali celé úterní dopoledne a s níž dle svých slov byli velmi spokojeni. V Polsku totiž výcviková škola vodicích psů chybí, a právě naše středisko je pro ně inspirací a argumentem pro polské státní orgány, jak může takové středisko fungovat.

Další dva půldny strávila návštěva z Polska u nás v Krakovské, kde si prohlédli pracoviště v našem Domě služeb, věnovali se jim kolegové z redakce Zora, Knihovny digitálních dokumentů, Tyflokabinetu a další. teoreticky i prakticky jsme polskou návštěvu seznámili s našimi opatřeními usnadňujícími orientaci; systém akustických majáčků a dalších prvků ovládaných vysílačem VPN se jim zejména po praktické ukázce velmi líbil. Část středečního dopoledne byla věnována návštěvě naší prodejny tyflopomůcek, v níž si polští přátelé některé pomůcky přímo zakoupili, konkrétně např. postroj pro vodicího psa. Praktické zkušenosti a porovnání života nevidomých a slabozrakých v obou zemích jsme probrali také při večeři a na ni navazující neformální diskusi. O dobrém průběhu návštěvy svědčí i fakt, že nás kolegové pozvali k reciproční návštěvě do Polska, těšíme se.

Cena Mosty

Jde o ocenění, která jsou každoročně udělována Národní radou osob se zdravotním postižením. Letos slavnostní předání těchto cen proběhlo v Horáckém divadle v Jihlavě, a to 23. května. Za SONS jsme do kategorie osobnosti hnutí osob se zdravotním postižením navrhli čtenářům dobře známého Jana Příborského, který se sice ve své kategorii absolutním vítězem nestal, nicméně postoupil mezi tři finalisty a na slavnostním ceremoniálu mu byl předán diplom, za který přímo v Horáckém divadle v krátkém projevu poděkoval. V kategorii pro nestátní subjekt za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením se stejného ocenění, tedy diplomu, dostalo také TyfloCentru Pardubice, za nějž ocenění převzala a poděkovala paní ředitelka Dana Stoklasová. S radostí jsme s viceprezidentem oběma oceněným, kteří byli odměněni za práci ve prospěch lidí se zrakovým postižením, upřímně poblahopřáli.

Knižní veletrh

Tento veletrh probíhá tradičně na pražském výstavišti a letos se jej poprvé aktivně účastnili pracovníci naší redakce Zora. Upřímně mě mrzí, že jsem se nedostal k návštěvě jejich stánku, ale jak jsem se dozvěděl přímo od šéfredaktorky Daniely Thampy, šlo o akci, která rozhodně pomohla propagaci našeho časopisu i problematiky nevidomých a slabozrakých do řad široké čtenářské veřejnosti.

Jednání Republikové rady

V poslední květnový den, tedy v pátek 31. 5., se sešla Republiková rada SONS po jedenácté ve svém osmém funkčním období. Důležitým bodem programu bylo schválení účetní závěrky a hospodářského výsledku roku 2023, tedy součásti výroční zprávy, která bude publikována ve Sbírce listin spolkového rejstříku.

Před samotným projednáváním běžných bodů programu jsme poblahopřáli předsedkyni Krajské koordinační rady kraje Vysočina, Marii Fialové, k jejímu kulatému životnímu jubileu a ocenili její mnohaletou činnost ve prospěch naší komunity.

Před každým jednáním dostávají členové Republikové rady písemnou informaci o nástupech či odchodech zaměstnanců SONS. Tentokrát informace obsahovala i sdělení o skončení pracovního poměru ale i odchodu ze všech funkcionářských pozic v SONS, paní Vendulky Závorové. Ta se kvůli své nové pracovní pozici jednání RR již nemohla zúčastnit, nicméně jí patří poděkování za veškerou práci ve funkcích předsedkyně oblastní rady chomutovské odbočky i předsedkyně Krajské koordinační rady Ústeckého kraje, z jejíhož titulu byla i členkou Republikové rady. Na nalezení nového předsedy či předsedkyně KKR Ústeckého kraje pracujeme, novou předsedkyní chomutovské odbočky je paní Jarmila Brzybohatá.

Jak jste z textu článku poznali, předání štafetového kolíku viceprezidentovi, které jsem anoncoval v článku za minulý měsíc, se tak úplně nezdařilo, o to více se můžete těšit na text z Honzovy klávesnice, který vás čeká příští měsíc. Pro tento se loučí

Luboš Zajíc