MOSTY MEZI LIDMI

Publikováno 28.05.2024 16:09 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

 

V prvních řadách hlediště usedli vážení hosté, statutární zástupci a nominovaní. Byla mezi nimi dlouholetá patronka projektu, bývalá první dáma Livie Klausová. Kraj a Město Jihlava reprezentovali hejtman Vítězslav Schrek a primátor Petr Ryška, přítomni byli zástupci Parlamentu České republiky, několika ministerstev a úřadů. Dlouhotrvající potlesk zazněl poté, když moderátor slavnostního odpoledne Aleš Cibulka přivítal Jiřího Holíka, hokejovou legendu, trojnásobného mistra světa a držitele olympijských medailí. Sálem kromě češtiny zazněla také španělština z úst andorského vozíčkáře - přesto automobilového závodníka – Alberta Llovery, který jezdí pouštní rallye.

Představování nominovaných, oceňování a projevy (o jejichž stručnost Aleš vtipně požádal), střídala hudební vystoupení skupiny Jelen, která tak zdařile přispívala k úžasné atmosféře v divadelním sále. Neslyšícím a nedoslýchavým hostům vše zprostředkovávaly tři tlumočnice do znakové řeči, pro vozíčkáře byla k dispozici zvedací plošina, která je dopravila na jeviště i zpět.

Mezi nominovanými v kategorii osobností byl i „náš člověk“, předseda odbočky SONS Olomouc a dlouholetý bojovník za práva zrakově postižených, Jan Příborský. Za jeho činnost a vytrvalost mu společně s celým hledištěm tleskalo vedení naší SONS ČR v čele s prezidentem Lubošem Zajícem a viceprezidentem Janem Šnyrychem. Díky Dagmar Filgasové, která na kolegy z Vysočiny pamatovala a zajistila vstupenky i pro nás, do lóží ve druhém patře usedli manželé Fialovi z Jihlavy, Jana Hrušková z Pelhřimova a my. To znamená Hanka, Zdeněk, my dvě Marie a věrná průvodkyně Xasha, která celý  - téměř tříhodinový program - trpělivě ležela u nohou svých páníčků. 

Během programu zazněla kromě poděkování spousta krásných myšlenek o respektu, statečnosti, obětavosti, spolupráci a toleranci. Jeden z řečníků to vyjádřil velmi výstižně, když heslo handicapovaných sportovců „sport je jenom jeden“ parafrázoval na „život je jenom jeden“. Na závěr promluvil Václav Krása, poděkoval všem, kteří se na akci podíleli, a pozval na příští ročník Mostů do Opavy. Děkujeme, že jsme se mohli zúčastnit.

Vítězem I. kategorie – instituce veřejné správy – se stal Státní fond dopravní infrastruktury za dlouhodobé financování staveb, které zvyšují bezbariérovost ve veřejném sektoru a usnadňují tak život lidem se zdravotním postižením po celé České republice.

Vítězem II. kategorie – nestátní subjekt – se stal Festival Rock for People, za projekt Bezbariérový Rock for People.

Vítězem III. kategorie – osobnost hnutí osob se zdravotním postižením – se stal Roman Herink, za dlouholetou angažovanost ve prospěch lidí se zdravotním postižením a za prosazování rovných příležitostí těchto lidí a jejich rodin v oblasti společenských a kulturních aktivit.

Zvláštní cenu ve IV. kategorii, získala Ljubica Váchová, ředitelka Mateřské škola a Speciálně pedagogického centra Jihlava, za vybudování mateřské školy, kde se integrují děti se zdravotním postižením se zdravými dětmi.


Obrázky