VÝSTAVA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V PŘIBYSLAVI

Publikováno 08.05.2024 09:28 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

Dveře do velké zasedací místnosti v přízemí Městského úřadu v Přibyslavi se otevřely již před osmou hodinou ranní, aby bylo všechno včas připraveno. Místnost je prostorná, takže všichni vystavovatelé měli k dispozici dostatek místa i stolů. Na tom našem bylo připraveno několik časopisů Paprsek a Zora, propagační letáky, rádios flash diskem s ukázkami audioknih, hmatové pexeso a hrací kostky, čistý papír a šablonka na podepisování, další drobnosti a samozřejmě prezenční list a sešit, abychom měli přehled o účasti. Ve vstupní hale přede dveřmi do zasedačky poutal pozornost nový banner s logem a kontakty, který jsme ten den poprvé použili. Po osmé přijeli i další vystavovatelé. Z jihlavského Krajského střediska Tyfloservisu přijela tentokrát Jana Kuczová sama, kolegyně byla služebně mimo. Z Jihlavy přijely Monika Havlíková, Petra Neckářová a Petra Blechová z TyfloCentra, Šimon Kupči z Firmy Sagitta Brno a nakonec Lenka Neužilová z firmy DMA - pomůcky pro osoby s tělesným handicapem - v doprovodu Ilony Venzhőferové z Centra pro zdravotně postižené v Havlíčkově Brodě.

Devátá hodina odbila a my čtyři, které zastupovaly odbočku (Monika Linková a tři Marie - Novotná, Vinklerová a Heilandová) jsme netrpělivě očekávaly první příchozí. K návštěvě výstavy byli občané pozváni i prostřednictvím hlášení městského rozhlasu a Monika obětavě vybíhala z místnosti a lákala kolemjdoucí dovnitř. Přišli, během první hodiny sedm lidí, potom další a další. Paní učitelky a asistentky přivedly dvě třídy čtvrťáků, děti byly úžasné, zvídavé, všechno si zkoušely. Padaly nejrůznější otázky, někdy jsme se i zasmáli. Pan Kupči byl osloven jako „pan učitel“, a jestli prý jsme všichni z jedné léčebny … Chvílemi byli všichni plně vytíženi předváděním pomůcek a podáváním informací, potom přišel čas i na občerstvení a chvíle klidu. Několik zájemců si hned na místě vyzkoušelo a objednalo doporučené pomůcky. Moc rádi jsme přivítali našeho nového člena Jiřího, který přišel v doprovodu kamaráda. Všichni vystavovatelé se mu ochotně věnovali a slíbili pomoc s vyřizováním. A kdo nic konkrétního zatím nepotřebuje, díky předaným kontaktům bude případně v budoucnu vědět, kam se může obrátit. Přišlo nás navštívit také několik pracovníků městského úřadu a starosta Martin Kamarád. „Můj nevidomý manžel by byl rád přišel, ale jezdí třikrát týdně do Brna do práce“, řekla nám sympatická mladá maminka, která v náručí chovala holčičku. Roztomilá osmiměsíční Meda byla zároveň s maminkou poslední návštěvnicí.

Blížila se patnáctá hodina a s ní ukončení akce. Všem vystavovatelům jsme srdečně poděkovali a shodli jsme se, že se už těšíme na 22. října. To se pravděpodobně ve stejné sestavě sejdeme v Senior Pointu v Havlíčkově Brodě ... A možná tak za dva roky se vrátíme do Přibyslavi, rýsuje se i spolupráce s místní pečovatelskou službou.

O významu podobných akcí pro veřejnost svědčí i konečné spočítání podpisů zúčastněných - celkem osmdesát šest. Děkujeme všem za spolupráci! 


Obrázky