Výlet do hvězdárny v Úpici

Publikováno 04.06.2024 14:45 Odbočka Jičín


Obrázek

Na závěr měsíce, ve čtvrtek 30. května, jsme se vypravili na výlet do Úpice do místní hvězdárny.

Tady nás čekala zajímavá přenáška vedená panem Petrem Ulrichem. Dozvěděli jsme se spoustu informací a zajímavostí o naší sluneční soustavě i vzdáleném vesmíru. Hvězdárna má k dispozici množství haptických modelů planet, slunce a dalších objektů vyskytujících se ve vesmíru. Tyto modely během přednášky kolovaly mezi našimi členy, což bylo velmi přínosné.

Během přednášky jsme se zblízka podívali na to, co se děje na povrchu Slunce nebo jak probíhají fáze Měsíce. Viděli jsme snímky z planety Mars, kde se nachází nejvyšší hora Sluneční soustavy, vulkán Olympus Mons s těžko představitelnou výškou 25 km a průměrem 624 km. Nachází se tu také největší kaňon ve Sluneční soustavě, Valles Marineris. Tyto extrémy jsou způsobeny geologií Marsu, která se od té pozemské liší. Pan Ulrych nám přiblížil, jak a kde se ve vesmíru rodí nové hvězdy a jakými způsoby naopak zanikají. Vysvětlil nám, co se děje na plynných obrech jako je Jupiter či Saturn a jaké procesy probíhají v kometách při průletu kolem Slunce.

Na závěr nám ještě provedl ukázku síly slunečního záření. Na pozemku hvězdárny se nachází velké parabolické zrcadlo, které soustřeďuje sluneční paprsky do jednoho ohniska. Jako ukázku pan Ulrich přiložil k ohnisku kus dřeva, které ve chvíli vzplálo. Teplota v ohnisku může dosáhnout až několik tisíc stupňů Celsia. Po návštěvě hvězdárny jsme se zastavili na společný oběd v České restauraci ve Dvoře Králové nad Labem.


Obrázky