Domov Palata a Vokál klub

Publikováno 03.06.2024 10:37 Odbočka Jablonec nad Nisou


Obrázek

Toho dne zde pořádal Vokál klub (soubor nevidomých a slabozrakých zpěváků při SONS ČR, kde jsou sdruženi lidé z celé republiky) koncert pro tamní klienty. Olinka, jako vynikající zpěvačka a klavíristka Vokál klubu, tam pro nás zařídila oběd a možnost zúčastnit se jejich koncertu. Původně byla plánovaná i komentovaná prohlídka Palaty, ale samotné mi přišlo hloupé zdržovat pracovnici „domova“, protože jsem viděla, jaký kalup tam mají zaměstnanci při obsluze klientů. Bylo bohužel deštivo, takže moc nešlo zkoumat přilehlou nádhernou zahradu, ale přesto jsme něco viděly.

Historický příběh pražské Palaty začíná v neděli 25. listopadu 1888. Toho dne bylo na mimořádné valné hromadě Spolku České spořitelny (Böhmische Sparkasse) rozhodnuto zřídit ke čtyřicátému výročí vlády císaře Františka Josefa I. zaopatřovací ústav pro slepce neschopné výdělku a vzdělání, kteří jsou chudí a příslušejí do Čech. Po „nejmilostivějším“ svolení panovnického domu 13. prosince 1888 se mohlo humanitární zařízení jmenovat „Spořitelnou českou založený (begründetes) Ústav pro zaopatřování slepců Francisco Josephinum“. Dnes domov patří pod Magistrát Hlavního města Prahy a je příspěvkovou organizací. Nachází se v krásném prostředí tříhektarového parku anglického stylu v klidné části Smíchova. Byl postaven v roce 1893, moderně zrekonstruován a dostavby nových pavilonů byly ukončeny v letech 2003 a 2008. Hlavní budova má tři nadzemní podlaží, bezbariérové přístupy a tři výtahy s hlasovými výstupy. Kapacita domova je 122 lůžek.

Odpoledne se konal zmíněný koncert Vokál klubu, který jako vždy neměl chybu. Po několika úvodních duchovních skladbách jsme vyslechli jeden spirituál a množství lidových písniček, které jsme si mohli spolu zazpívat. Členem souboru je i výborný flétnista Tomáš Hnízdil a harmonikář Jiří Synák. Sbormistr Pavel Menhart se bohužel nemohl vystoupení zúčastnit, ale naše Olinka ho bravurně zastoupila.

Všem vřele doporučuji – takovou nádhernou akci si příště nenechte ujít!                                                          Zuzana Mrázová                                                


Obrázky