Komentovaná prohlídka kostela sv. Petra a Pavla v Chotěvicích

Publikováno 15.10.2024 14:34 Odbočka Trutnov


Obrázek

Komentovaná prohlídka kostela sv. Petra a Pavla v Chotěvicích

 

Další velmi povedená akce s našimi přáteli z odbočky SONS Náchod:

„Již podruhé přijali členové SONS Náchod pozvání přátel z Trutnova, aby poznali další zajímavosti města a jeho okolí.

Po příjezdu nás Adriana Teplá z trutnovské odbočky provedla po nábřeží řeky Úpy, kde byla vystavena díla výtvarníka Michala Trpáka, představitele moderního umění, nazvaná Mazlíčci. Expozice patří k venkovnímu projektu Sochy ve městě. Dále jsme na nábřeží narazili na dílo Dagmar Šubrtové Krystaly. Umělkyně nazývá dílo Axis Mundi, Osa světla. Prohlídku venkovních soch jsme zakončili u kina Vesmír, kde ze zdi „vystupuje“ Václav Havel. Na fasádě kina je deska s plastickým reliéfem postavy bývalého prezidenta Václava Havla. Odhalena byla na výročí jeho narozenin 5. října 2023. Autorem uměleckého díla je akademický sochař Michal Gabriel, výrobu a instalaci pamětní desky zajistila trutnovská rodinná firma Kasper KOVO, s. r. o. 

Po dobrém obědě v restauraci Jednička jsme se vydali do obce Chotěvice. Je to menší obec nedaleko Trutnova s kostelem na vrcholku kopce, což byl hlavní cíl našeho výletu.

V minulosti tu stával kostel dřevěný zničený bouří v roce 1832. Příspěvkem hraběcí rodiny Deymových byl obnoven znovu, ale po válce chátral. Obrat přišel až v roce 2022, kdy areál převedla církev na nadaci AnděLové manželů Karin a Richarda Krajčových. Z kostela se stává místo k meditaci i setkávání přátel. Výzdobu obohatila moderní galerie. Křížovou cestu finančně pomáhá restaurovat řada známých osobností jako Jaromír Jágr, Leoš Mareš či Lucie Bílá. Umělec Josef Rataj vyzdobil stěny obrazy nejen s církevní, ale i světskou tematikou. Jedině tady můžeme vedle sebe vidět např. Spidermana a Jana Nepomuckého. Kromě bohoslužeb tu pořádají koncerty a setkávání s významnými osobnostmi.

O celé této historii i o své obci velmi poutavě vyprávěl starosta Vladimír Lukeš. V kostele vládne příjemná atmosféra a k tomu poslouchat zajímavý výklad člověka zapáleného pro věc – návštěva tohoto místa neměla chybu. Panu starostovi velmi děkujeme.

Na závěr nechyběla kulturní vložka. Na varhany nám zahrála a zazpívala písničku naše členka Věra Máslová. S obcí Chotěvice jsme se rozloučili na malém romantickém nádražíčku a vlakem se vydali k domovu.

Děkujeme přátelům z Trutnova, hlavně Adrianě Teplé za přípravu pobytu u nich, a našemu předsedovi Aleši Podlešákovi za velkou starostlivost, abychom všichni šťastně dojeli domů, protože kombinované cestování nebylo jednoduché.

Poznali jsme mnoho zajímavého a těšíme se na další setkání.“

Zapsala Mgr. Běla Hejzlarová, členka SONS Náchod


Obrázky